Recept van de week: Balletje gehakt

vr 11 september 2015

Schermafbeelding 2015-09-11 om 18.35.32
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nee, dat klinkt niet erg Méditerraans, balletje gehakt, en dat is het ook niet maar eigenlijk ook weer wel. Als je hier al zo lang rondhangt als ik, krijgen veel van je van oorsprong Nederlandse recepten vanzelf een zuidelijk tintje. En dan kan ik het wel heel stoer gaan hebben over ‘boulettes de viande hachée à la provençale’ of zo, maar het blijft gewoon een opgetut balletje gehakt. Zo’n bal die Toon Hermans ooit een ‘galabal’ noemde en waaraan hij een onvergetelijke conference wijdde die me nog altijd onder het aanrecht doet rollen van het lachen. Zo’n bal dus. Ik kom erop omdat ik onlangs zijn zoon Maurice sprak die hier regelmatig in de buur bivakkeert, vanzelfsprekend kwam die historische balbehandeling langs. Daar krijg je trek van.
Hierbij het recept. Maar pas op hè, ’t is niet echt een galabal, meer een dorpsbal. “Ook niet verkeerd”, vinden ze in de huiselijke kring.

Ingrediënten:
500 gram mager rundergehakt
50 gram paneermeel
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 stengel bleekselderij (alleen het blad)
1 ei
1 klein blikje tomatenpuree
tomatenketchup
fond de veaupoeder
witte wijn
1 theelepel mosterd
1 afgestreken theelepel zout
½ theelepel witte peper
½ theelepel kerrie
snufje nootmuskaat
olijfolie, klontje boter

Bereiding:
Snipper de ui, pel de knoflooktenen, snij het selderijblad ragfijn.
Doe de paneermeel in een ruime kom en meng er het zout, de peper, de kerrie en de nootmuskaat doorheen. Voeg het gehakt toe, plus de gesnipperde ui, de selderij, en pers er de knoflooktenen boven uit. Pluk het gehakt los en meng de boel een beetje door elkaar, voeg het ei toe en kneedt alles stevig dooreen tot de ergste plakkerigheid eraf is. Blijft het mengsel te zompig, dan nog wat paneermeel toevoegen.
Verdeel het gehakt in porties en maak er afgeplatte ballen van; met een pond kom ik uit op ongeveer 6-8 ballen.
Verhit de olijfolie met een klont boter in een braadpan waarin de ballen netjes naast elkaar passen. Braadt de ballen snel aan twee kanten aan, giet er een scheut witte wijn bij en laat op laag vuur met het deksel op de pan een minuut of tien sudderen. Vis de ballen uit de pan en hou ze apart.
Giet nog een scheut witte wijn in de pan, doe het blikje tomatenpuree erbij (is het ‘double concentré’ dan is de helft voldoende) plus een ferme kneep tomatenketchup, een theelepel mosterd en een ruime theelepel fond de veaupoeder. Roer alles goed los, voeg eventueel nog wat witte wijn toe als de saus te dik dreigt te worden, en doe de ballen terug in de pan. Nog een minuutje of tien op laag vuur laten sudderen.
Je kunt er van alles bij eten, van een salade en patatten tot en met broccoli met pasta of bloemkool met kruimige aardappelen. Ja ja, en natuurlijk een mooi glaasje rood erbij.

2 gedachten over “Recept van de week: Balletje gehakt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven