Recept van de week: Saucisson au chocolat

vr 18 december 2015

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2015-12-18 om 14.54.06 Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De echtgenoot eet geen vlees. En de echtgenoot gruwt van bloedworst, net als ik trouwens. Hij priemde dan ook een beschuldigende vinger naar de dikke, witbestofte worst die ik zojuist vanuit de koelkast naar het aanrecht had overgeheveld.
“Dat gaan wij toch niet eten hè?!”
Ik greep mijn kans: “Tuurlijk wel, ’t is maar een voorafje. Wil jij er wat dunne plakjes van snijden asje? Begin ik alvast aan het hoofdgerecht.”
Vol ongeloof haalde hij het scherpste mes uit de keukenlade en zwaaide er theatraal mee boven de worst: “En hoeveel plakjes dacht ‘madame’ te gaan savoueren?” Met de nadruk op madame.
“Mwah, stuk of drie….”
Met afgewend hoofd zette hij het mes in ‘het monster’ op de snijplank, keek toch maar eens, keek nog eens, en zei toen iets dat ik hier niet zal herhalen, maar dat erop neerkwam dat ik een raszuivere MMS-trut was. Hetgeen klopt: valser dat dat maken ze ze niet.
De echtgenoot had zojuist kennisgemaakt met een onvervalste saucisson au chocolat. Geen voor- maar een nagerecht, dat oorspronkelijk ter hoogte van Lyon het levenslicht zag maar al snel naar het zuiden afzakte en in de aanloop naar kerst op bijna geen enkele Provençaalse dis ontbreekt. Al mag een plakje van deze rijkgevulde chocoladeworst bij een kopje koffie of thee natuurlijk ook.

Ingrediënten:
200 gram pure chocolade (minimaal 70%)
100 gram echte boter (géén margarine of andere onzin)
1 eetlepel suiker
50 gram dikke honing
20 gram amandelen (gepeld, ongezouten)
20 gram hazelnoten (gepeld, ongezouten)
20 gram pistachenootjes (gepeld, ongezouten)
20 gram geconfijte vruchtjes
50 gram petit beurres (of andere harde koekjes)

Bereiding:
Breek de chocolade in stukjes, doe ze in een kom en smelt de choco ‘au-bain-marie’ (door de kom in een pan met heet water te zetten) of in de magnetron.
Hak intussen de noten en de geconfijte vruchtjes fijn.
Breek de koekjes in stukjes.
Haal de kom van het vuur of uit de magnetron zodra de chocolade gesmolten is. Doe de in stukjes gesneden boter samen met de honing bij de chocolade en roer door elkaar. Zet nog even terug op het vuur (wel in die pan heet water hè!) of in de magnetron tot alles mooi versmolten is. Zet de kom op het aanrecht en gooi de noten en de vruchtjes erbij, roer dor elkaar, laat een beetje afkoelen en voeg dan pas de koekstukjes toe; roer alles nog eens voorzichtig door elkaar zodat de boel mooi verdeeld is. Laat tot lauwkoud afkoelen: er moet nog wel wat beweging in de massa zitten, maar hij moet niet meer weglopen.
Leg een ruim vel aluminiumfolie op het aanrecht en schep de choco-massa er aan één kant – over de hele breedte – op. Rol de massa strak in de alufolie, tot een dikke worst. Leg die een uurtje of wat in de koelkast om op te stijven.
Pulk de alufolie eraf en wentel de worst door de poedersuiker, zodat het net een echte bloedworst lijkt. Snij er plakjes vanaf, geef daar eventueel een klodder slagroom bij.

7 reacties op “Recept van de week: Saucisson au chocolat”

  1. Bonjour Renée,

    Dit is een recept met een bijzonder hoog WOW-gehalte. Dit klinkt geweldig en ziet er zeer smakelijk uit. Ik ga ‘m proberen.
    Goed weekend!
    Cora

  2. Al jaren maak ik af en toe een simpele versie bij mij sinds de 60-er jaren bekend als “arretjescake” Uitgeknipt recept van oma en gemaakt met delfia frituurvet. Nooit van tevoren vertellen wat erin zit dan lusten de meeste het niet.

    Is natuurlijk een caloriebom maar heerlijk en persoonlijk vind ik een versie met boter vettiger smaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top