Recept van de week: Gigot d’agneau

Schermafbeelding 2016-03-25 om 17.43.39

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goede vrijdag vandaag, al denkt het weer er anders over. Maar morgen wordt het mooi, zondag is het Pasen en krijgen we ook nog eens de voorjaarsklassieker Gent – Wevelgem cadeau, reken maar dat ik kijk, mijn liefde voor de ‘koers’ heeft zich nooit laten remmen. En die zondag zijn we al wakker met zomertijd. Eindelijk! Ik verafschuw de wintertijd en ik snap niet waar het goed voor is, dat gerommel met die tijden. Een ruime meerderheid van de Fransen is tegen wintertijd, ik ook. Wie beslist dat eigenlijk, uur langer, uur korter pitten? De boven ons gestelden?
Hoe dan ook: dit wordt een mooi, lang paasweekeinde. Waarin ik maar weinig tijd vrij maak voor keukencapriolen. Oké, een ei-ontbijtje met een ‘oeuf cocotte’ (eitje breken in een beboterd bakje, beetje herbes de provence, snufje zout & peper erover, paar minuutjes in de magnetron of wat langer au-bain-marie) met een vers croissantje, maar niks ingewikkelders. Beetje luie lunch met een makkelijke tonijnsalade waarvan het recept binnenkort volgt. En dan ’s avonds de onontkoombare Paasklassieker: gigot d’agneau. In tal van varianten overal op het menu, maar we houden het bij de oerklassieker, met grove mosterd, knoflook en kruiden uit de Provence.
Zo’n lamsbout ‘doet’ zichzelf, gewoon door ‘m in de oven te schuiven. Het enige lastige is eigenlijk het bot bij het snijden straks, maar dat kan de slager er vooraf uitbenen. Kortom, de Provence op z’n Paasbest.

Ingrediënten:
1 lamsbout (ruim 1 kilo)
2 eetlepels grove mosterd (liefst met hele korreltjes)
1 eetlepel tijm
1 eetlepel rozemarijn
2 eetlepels olijfolie
8 tenen knoflook
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de lamsbout schoon, dep droog en bestrooi met zout en peper.
Meng in een schaaltje de mosterd, tijm, rozemarijn en olijfolie door elkaar, pel 2 knoflooktenen en knijp die boven het mengsel uit, roer er doorheen.
Giet wat van het mengsel in een ovenschaal, leg de lamsbout erin en bedruip met de rest van het mengsel. Schik de overige (ongepelde) knoflooktenen er omheen.
Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de bout zo’n 30-50 minuten langzaam garen. Voor ‘saignant’ circa 30/35 minuten, voor ‘à point’ een minuutje of 7/10 erbij, voor ‘bien cuit’ nog wat langer.
Bedruip de bout regelmatig met het kookvocht en draai hem ongeveer halverwege de kooktijd om.
Haal de gare bout uit de oven en uit de ovenschaal. Giet daar een glaasje witte wijn in, zet dat nog zo’n vijf minuten in de warme oven. Roer daarna de aanbaksels los en serveer de jus los in een kom.
Geef er de traditionele haricots verts, flageolets en gebakken aardappeltjes bij.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

8 gedachten over “Recept van de week: Gigot d’agneau

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: