Recept van de week: Tiramisu à la banane

vr 18 maart 2016

Categorieën:

Schermafbeelding 2016-03-18 om 16.25.17

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Met de echtgenoot naar de supermarkt is een feest. Voor hem dan. Voor mij is het meer een uit de hand gelopen expeditie Robinson. Helemaal nu we aan een nieuwe supermarkt moeten wennen op ruim een half uur rijden van de pas betrokken woonstee. Een grote supermarkt, met een plattegrond die we nog helemaal moeten doorgronden. De echtgenoot heeft daar geen enkele moeite mee; hij keutelt en dreutelt bij de schappen die zíjn interesse wekken (wijn & spiritualiën, hondenvoer, kaas, delicatessen) en ik race intussen langs zo’n beetje alle afdelingen op zoek naar noodzakelijke waren (toiletartikelen, schoonmaakmiddelen, gloeilampen, vuilniszakken) die hij per definitie overbodig en dus oninteressant vindt. Waarna ik met de armen vol, een strategische zoektocht inzet naar het karretje dat hij soms wel, soms niet meeneemt van de plek waar het geparkeerd stond. Zo’n veldslag kan gemakkelijk ontaarden in een ‘full scale war’, maar met een beetje mazzel komen we elkaar ergens tegen bij iets waar we allebei blij van worden. Zoals een vers gevulde sushibar waarvan we het bestaan niet eens vermoed hadden. Of een fles groengele limoncello, nu eens niet uit Italië maar uit Menton. Een feestje in het glas maar ook heel lekker om mee te knutselen in de keuken. Met onderstaande ‘tiramisu’ als resultaat bijvoorbeeld.

Ingrediënten:
20 lange vingers
250 gram mascarpone
4 rijpe bananen
2 zakjes vanillesuiker
70 gram poedersuiker
3 eetlepels geraspte kokos
3 eieren
4 eetlepels limoncello (eventueel grappa, of rum)
4 basilicumblaadjes
4 schijfjes citroen

Bereiding:
Snij de lange vingers in tweeën.
Pel de bananen, snij ze in plakjes en prak ze in een die bord fijn met een vork.
Scheidt de eieren (bewaar het eiwit voor iets anders) en klop in een kom de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker tot een romige massa. Meng er de mascarpone door. Voeg de bananenprut, de kokos en de limoncello toe en meng alles goed door elkaar.
Zet de lange vingerhelften rechtop langs de kant van vier schaaltjes of bakjes en verkruimel de rest over de bodems. Vul de bakjes op met de bananencrème.
Zet minstens drie uur in de koelkast.
Versier voor het opdienen met een blaadje basilicum en een schijfje citroen, en serveer met een klein glaasje limoncello.

10 gedachten over “Recept van de week: Tiramisu à la banane”

 1. Renée deze bananentrekker ga ik zeker uitproberen, dank.
  Veel herkenning wb het kwijtraken van echtgenoten in super- en hypermarkten, om van echte markten maar te zwijgen. Soms komen wij elkaar pas thuis weer tegen. Een mogelijke oplossing die soms best wel werkt, is afspreken om elkaar over x minuten te treffen bij een makkelijk te identificeren en unieke plek in of buiten de supermarkt.(dus niet: de fontein, maar de fontein tegenover café Le bon coin, bijvoorbeeld). Bijkomend voordeel: de kooptijd beperken kan ook de rekening aanzienlijk omlaag brengen.
  Ieder een eigen karretje nemen spreekt natuurlijk vanzelf.
  Elkaar bereiken per portable noem ik maar niet, ik heb een donkerbruin vermoeden dat ook jouw wederhelft niet in deze superhandige apparaatjes gelooft.
  Hartelijke groet en succes met het inburgeren op je nieuwe plek.
  Atty

  1. Kwijtraken is het probleem niet Atty, dat gaat volautomatisch :-] het terugvinden is wat lastiger. Behalve twee supermarktkarren zou ook gescheiden vervoer kunnen helpen, dan zouden we elkaar inderdaad pas weer thuis hoeven treffen. De echtgenoot doet bovendien niet aan moderne onzin als een eigen portable. Ik heb inmiddels besloten zonder overbodige begeleiding boodschappen te doen. Voor alle partijen een hele opluchting. Thuis de boel uit de auto sjouwen mag natuurlijk nog wel…

 2. Hallo Renée, heb je al een datum voor de ‘housewarming’ en weet je al welke heerlijkheden je ons gaat voorschotelen….
  Tot ziens
  Chantal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven