Recept van de week: Rabarbertaart meringuée

vr 22 juli 2016

Schermafbeelding 2016-07-22 om 19.36.46

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Warm weer vraagt om een niet te zwaar en liefst een beetje fris toetje. IJs, natuurlijk. Of ijskoud fruit. Maar je wilt weleens wat anders. En omdat het toch rabarbertijd is wordt het dit keer een rabarbertaart. Zoals ik hier al eens optikte heeft het lang geduurd voordat ik rabarber omarmde; een traumatische jeugdervaring deed me lange tijd gruwen van deze friszure groente. Maar daar zijn we overheen gegroeid en dus komt rabarber volop op tafel. Als moes, als crumble, met aardbeien, met mascarpone en dan nu als taart met een lekkere meringe (schuimpjeslaag) erop. Ik zou zeggen, probeer het ook eens. Bon app!

Ingrediënten:
1 rol pate brisée (zandtaartdeeg)
300 gram rabarber
1 eetlepel bloem
200 gram kristalsuiker
100 gram crème fraîche
1 theelepel kaneel
2 eieren
3 eiwitten
2 eetlepels poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij boven- en onderkant van de rabarber en trek met een scherp mesje de draden van de stelen, of haal er een dunschiller langs. Snij de stelen in stukjes.
Rol de pate brisée uit en bekleedt er een springvorm mee (bakpapier eronder laten zitten). Snij of knip de overtollige randen weg.
Verdeel de rabarber over de bodem.
Meng in een kom de kristalsuiker, de bloem, de crème fraîche, de eieren en de kaneel door elkaar. Verdeel het mengsel over de rabarber.
Scheidt de 3 eieren en klop de eiwitten stijf, voeg de poedersuiker toe en klop nog even door. Verdeel het eiwit/suikermengsel over de massa in de taartvorm, maar zorg dat het er niet mee vermengt.
Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 25 minuten gaar; de bovenkant moet goudbruin kleuren. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm, haal ‘m uit de springvorm en snij er punten van. Serveer ‘m vóór de koffie, als dessert. En er mag best een glaasje zoete witte bij.

7 gedachten over “Recept van de week: Rabarbertaart meringuée”

  1. Aha, mijnen echtgenoot heeft voor zijnen verjaardag een rabarberplant cadeau gekregen. ‘t Was even zoeken naar een schaduwplek in onze zonovergoten tuin en veel veel water geven. Volgend jaar hopelijk genoeg stengels om je taart te maken, Renée. Je citroen-meringue taart is hier alvast een waar succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven