Recept van de week: Nougat glacé

vr 29 juli 2016

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2016-07-29 om 15.30.07

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eigenlijk ben ik niet zo ijzig, ik hou niet echt van gestolde vrieskou die het glazuur van je tanden laat springen en je smaakpapillen lam legt. Ik zal na een mooie maaltijd dan ook zelden een ijstoetje bestellen. Maar sinds kort maak ik een uitzondering voor de nougat glacé van de half Franse half Britse patronne van een mini-eethuisje hier in de buurt. Haar noga-ijsje heeft net de juiste consistentie (want blijft niet aan je tanden plakken) en lijkt net iets minder koud dan ijskoud, zodat je niet met een verdoofde mondholte komt te zitten en alle smaken uitstekend kunt proeven.
Wat haar geheim was? Dat wist ze niet. Het recept kwam van haar Franse grootmoeder en ze had er een Engelse draai aan gegeven. Misschien was dat het?
Wie weet. In elk geval was ze niet te beroerd om het met me te delen; doorgaans moet je praten als Brugman om een recept van een kok los te krijgen, maar zij deed er niet moeilijk over. Dus ik deel het met een gerust hart verder. En zet het vanavond op m’n eigen menu, voor na de gadogado. Het wordt een mooie zomeravond.

Ingrediënten:
150 gram gekonfijte vruchtjes
60 gram suiker
30 gram glucose/druivensuiker (desnoods poedersuiker)
25 gram geschaafde amandelen
40 gram gepelde pistachenootjes, fijngehakt
2 eiwitten
25 cl slagroom
50 gram honing
2 perziken
aardbeien- of frambozensaus (of -siroop)
paar blaadjes mint

Bereiding:
Grilleer de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan. Hak de pistaches en de gekonfijte vruchtjes fijn. Klop de eiwitten stijf in een kom. Breng de honing met de suiker en de glucose aan de kook en spatel het mengsel meteen door de eiwitten. Goed blijven roeren tot de massa is afgekoeld. Roer de slagroom, de geschaafde amandelen en de fijngehakte pistaches en gekonfijte vruchtjes erdoor. Doe alles over in een vorm (of vormpjes) en laat minstens 3 uur in de vriezer opstijven. Verdeel over de borden, versier met stukjes verse perzik (zonder vel) en een blaasje mint, en giet er een klein plasje siroop omheen. Er kan zowel een droge als een zoete witte bij. Of een glaasje zomerse rosé natuurlijk.

2 gedachten over “Recept van de week: Nougat glacé”

  1. MMM ook mijn lievelingsijs. Ik at het ook voor het eerst in een klein dorpsrestaurantje.
    Ik heb het wel eens nagemaakt in dat was goed gelukt. Deze zal ik ook opslaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven