Recept van de week: De Madeleines van Proust

vr 12 augustus 2016

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2016-08-11 om 18.40.02

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik (her)las onlangs de Frankrijk trilogie van Bart van Loo, chansonnier, cabaretier en bevlogen schrijver – en dat allemaal over Frankrijk – en bleef nogal hangen in het deel over koken ‘Als kok in Frankrijk’. Leuk, om te lezen over recepturen en tafelmanieren van een paar eeuwen achtereen, maar ik werd er ook een beetje moe van. En een beetje misselijk. Wat kreeg de mensch in de loop van de geschiedenis al niet voor de kiezen! Zaken die we nu absoluut als oneetbaar beschouwen, overdadige banketten waarbij zo’n beetje de complete huisveestapel, het gehele wildareaal, complete kaasboerderijen en een overdaad aan patisserieën vrijwel tegelijkertijd werden uitgeserveerd…, je moet er niet aan denken.
Veel recepten en anekdotes zijn opgehangen aan de groten uit de Franse literatuur, maar wat mij vooral bijbleef – en vertederde – was het verhaal over de madeleines van Marcel Proust (1871-1922) die hij beschreef in ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Een kopje thee, een madeleine-caketje, en al zijn jeugdherinneringen komen terug. Zo simpel kan lekker zijn. Je zou er zomaar nostalgisch van worden.
Doen we niet, we maken gewoon die overheerlijke madeleines. En wie het hele verhaal wil lezen raadplege Bart van Loo, of Marcel Proust zelf.
O ja, onderstaand recept is een beetje eigentijds aangepast.

Ingrediënten:
225 gram bloem
175 gram suiker
100 gram boter
4 eieren
rasp van 1 citroen
1 zakje levure chimique (bakpoeder)
snufje zout

Bereiding:
Mix in een ruime kom de eieren en de suiker tot een soepel geheel.
Voeg de bloem, het zout en de levure chimique toe en roer door elkaar.
Rasp de schil van de citroen, smelt de boter en voeg die samen met de rasp toe aan het beslag.
Beboter een aantal cakevormpjes (poffertjesvormpjes kunnen ook) en verdeel er het beslag over (er zijn speciale voorgevormde bakplaten voor in de oven).
Laat de vormpjes/bakplaat zo’n 20 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm intussen de oven voor op 210 graden.
Zet de madeleines in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze bakken tot ze stevig beginnen te worden, draai dan de oventemperatuur terug naar 190 graden, en laat ze nog een paar minuten bronsbruin worden.

2 gedachten over “Recept van de week: De Madeleines van Proust”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top