Recept van de week: Zomersoep au pistou

vr 19 augustus 2016

Schermafbeelding 2016-08-19 om 16.06.12

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik overdrijf misschien, maar ik geloof dat er in de hele Provence geen gezin te vinden is waar géén eigen variant van de ‘soupe au pistou’ met enige regelmaat op het menu staat. Een heerlijke zomersoep die hier net zoveel varianten kent als zonuren, en dat zijn er nogal wat: tegen de 3000 op jaarbasis. Voor wie het na wil kijken: http://bit.ly/2b4RoBJ (even naar beneden scrollen voor het lijstje), maar daar hadden we het niet over. Het ging over soep. Lichte soep, geen dikke winterbrij waarbij je vanzelf visioenen krijgt van schaatsen en truien. Nee dus: vrolijk zomers en toch voedzaam genoeg om als hele maaltijd te kunnen volstaan. Een tikkie Italiaans, want pistou is verwant aan pesto. Maar in pesto gaan – behalve basilicum – ook pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. In pistou draait het voornamelijk om knoflook, basilicum en olijfolie. En daar ‘bouw’ je dan die soep omheen als het ware. Probeer maar, moeilijk is het niet en je hoeft er ook niet te lang voor in de keuken te staan. Want buiten lonkt het terras.

Ingrediënten:
200 gram haricots verts
1 blikje witte bonen
1 blikje gepelde tomaten
1 kleine rode paprika
1 grote ui
1 prei
2 aardappels
1 courgette
3 tomaten
1 bosje basilicum
3 tenen knoflook
20 gram geraspte gruyère (of emmental)
20 gram geraspte parmesan
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Doe de witte en rode (of bruine) bonen in een vergiet en laat ze uitlekken.
Doe hetzelfde met de tomaten, en snij ze in stukken.
Snij de haricots verts in stukjes, verwijder de uiteinden.
Haal kop en kont van de paprika en haal de zaadlijsten eruit; snij hem klein.
Pel en snipper de ui.
Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
Snij de courgette klein, evenals het wit van de prei.
Breng in een grote pan 1liter water met wat zout aan de kook, doe de ui, alle groenten (behalve de aardappelen de courgettes en de tomaten) met peper en zout naar smaak erbij en laat alles een ½ uur op laag vuur doorpruttelen. Voeg er zo’n 10 minuten voor het einde de aardappelblokjes aan toe, en vlak voor het einde van de kooktijd de courgette- en tomatenblokjes. Laat weer warm worden en roer de geraspte gruyère erdoor, draai het vuur uit.
Pel de knoflooktenen en snij ze in stukjes, verwijder de steeltjes en snij de basilicumbladeren grof. Wrijf de knoflook en basilicum tot pulp in een vijzel, of gebruik er de keukenmachine voor. Voeg scheutje voor scheutje olijfolie toe, tot er een gladde saus ontstaat; niet te dun laten worden.
Verdeel de soep over de borden en schenk in het midden van elk bord een plasje pistou-saus. Serveer de geraspte parmesan er los bij. Geef er geroosterd boerenbrood bij, en een glaasje koele rosé.

8 gedachten over “Recept van de week: Zomersoep au pistou”

 1. Dat klinkt niet verkeerd en ziet er op de foto zeer smakelijk uit.
  Dank je wel voor het recept. Ga het proberen. En ook nog zonder vleesch! Dat vindt manlief vaak niet zo’n goed idee, maar met al die bonen -of verschillende glaasjes rosé- heeft-ie dat misschien niet eens in de gaten.

 2. Ik volg nu al een aantal jaren met veel plezier je blog.
  Vooral je wekelijkse recepten kijk ik naar uit: heerlijk, simpel en snel.
  Deze soep ga ik ook weer maken!

  1. Jawel hoor Rob, als je geen pap wilt tenminste.
   De aardappels moeten geschild, en in kleine blokjes worden gesneden. Ze gaan ook nog eens in soep die al op kooktemperatuur is, dus dat bekort de kooktijd in vergelijking met hele aardappels.
   En water voorkoken in de waterkoker? Lijkt me niet echt opschieten als je een flinke hoeveelheid nodig hebt, en een dure grap qua stroomverbruik…

 3. Deze keer hebben we toch nog een bouillonblokje toegevoegd. Soep was heerlijk. Basilicum met knoflook en olie maakte de smaak perfect.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven