Recept van de week: Petit pains au chocolat met amandelspijs

vr 2 december 2016

Categorieën: , ,

schermafbeelding-2016-12-02-om-17-55-08

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nee, het is nog lang geen Kerst. En ja, je wordt er nu al mee doodgegooid. De versieringen hangen op het dorpsplein, de etalages worden reeds opgetut en de smeuïge aanbiedingenfolders bulken de brievenbus uit. De allesoverheersende discussie hier op het dorp gaat dan ook niet over het besluit van president Hollande om zich niet verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn, over de impact van Donald Trump op de rest van de wereld, of over het feit dat Nico Rosberg uit de Formule 1 stapt: het gaat over eten. Maakt niet uit wat, als het maar in de beste kersttraditie past. Die is hier tamelijk in beton gegoten. Kun je je in de grote stad nog weleens een frivoliteit permitteren, zoals een klassiek recept nèt even naar je hand te zetten door een andere vulling in het gebraad, of een afwijkend sausje bij de oesters, hier moet je daar niet mee aankomen. Ik werd dan ook weggehoond in de dorpskroeg toen ik vertelde dat in ‘mijn’ traditionele pains au chocolat voor het ontbijt, optutte met sinaasappelchocolade en amandelspijs. Er werd nog net niet op voorhoofden gewezen, maar er werd wel bezorgd naar mijn glas gekeken. Tja. Ik heb het maar niet meer uitgelegd, maar ik vind een klassieke pain au chocolat vooral veel (blader)deeg en weinig chocolade. Dus ik dacht ‘m een beetje smeuïger en smakelijker te maken. Door te variëren met de chocolade bijvoorbeeld; er is zoveel chocokeuze (allerhande vruchten, karamel, pistache; zelfs Marsen, Bounties en Nutella komen in aanmerking) dat je elke pain een eigen smaakje mee kunt geven. En een lekkere lik amandelspijs zorgt voor een hele hap smeuïgheid. Makkelijk zelf te maken trouwens, maar liever een dagje tevoren, dat komt de smaak ten goede.

Ingrediënten:

Voor de amandelspijs:
150 gram ongezouten rauwe amandelen zonder velletje
150 gram suiker
1 ei
1 volle eetlepel citroenrasp
scheutje citroensap

Voor de pains:
2 rollen bladerdeeg (of 8 plakjes)
2 plakken chocolade naar keuze
1 eetlepel melk
wat poedersuiker

Bereiding:

Van de amandelspijs:
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Boen de citroen schoon en rasp een volle eetlepel van de schil af (geen wit meeraspen). Snij de citroen doormidden en pers een helft uit.
Doe de citroenrasp, het ei, de suiker en een klein scheutje citroensap bij de amandelen in de keukenmachine. Mix alles net zolang door elkaar tot het mengsel vanzelf een bal vormt.
Vis de amandelspijs uit de keukenmachine, wikkel de bal in plastic folie en laat een uurtje of 8 ‘rijpen’ in de koelkast, dan kunnen de smaken goed intrekken. Je kunt amandelspijs in de koelkast 2 dagen, en in de vriezer 3 maanden bewaren.

Van de pains:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Rol het bladerdeeg uit, snij er een vierkant uit en verdeel dat in vier gelijke plakjes. Doe dat ook met de tweede rol, zodat je 8 plakjes krijgt. Uit de afsnijsels kun je eventueel ook nog een tweetal croissantjes peuteren door er een bolletje van te maken, dat met de deegroller plat te walsen, die platte plak schuin in tweeën te snijden en de twee plakjes van breed naar smal op te rollen.
Hak de chocolade grof (kan ook in de keukenrobot) en leg er een rand mee aan de ene kant van de plakjes. Rol de plakjes een stukje op, zodat de chocolade bedekt is. Leg er een rand amandelspijs tegenaan en rol de plakjes helemaal op.
Maak een papje van de melk en wat poedersuiker, en bestrijk er de bovenkanten van de pains mee; dat geeft ze straks een lekker kleurtje.
Bedek een bakblik met bakpapier (of vet in) en laat de pains in de voorverwarmde oven in een minuut of 20 goudbruin en knapperig worden. Wel af en toe controleren of het niet te hard of te zacht gaat en dan de tijdsduur aanpassen.
Even een paar minuutjes laten afkoelen als ze uit de oven komen, maar wel lekker warm serveren. Extra lekker: een flinke klodder confiture naar keuze op het bordje. Extra decadent: klein glaasje zoete witte erbij.

1 gedachte over “Recept van de week: Petit pains au chocolat met amandelspijs”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven