Recept van de week: Champagnecake

vr 10 februari 2017

Categorieën: ,

67729011-kopie

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Champagne? In een cake? Jawel jawel, ik heb dringend behoefte aan troostrijk extra luxe lekkers. Want dit weekeinde begint het carnaval in Nice en eer het hele land is afgewerkt zijn we weken feestgedruis verder. Bovendien is het aanstaande dinsdag ook nog eens Valentijnsdag, dus dat schuift allemaal moeiteloos in elkaar. Inderdaad, ik heb het niet zo op al dat verplichte feestgedoe. Vooral niet, omdat er geen ontkomen aan is. Al weken van tevoren wordt je doodgebombardeerd met vooraankondigingen en reclames die je het zicht op het gewone nieuws bijna ontnemen. Het gaat allemaal zó oeverloos in de herhaling dat je elk spotje al herkent aan de eerste maten van de tune, ook zonder het te zien. Met de Kerst was het al erg, maar voor Sint Valentijn is er al weken een spotje dat zó vaak vertoond wordt dat het op m’n zenuwen is gaan werken. Zelfs het allervroegste ontbijtnieuws en het allerlaatste avondjournaal zijn er niet veilig voor. En ik erger me al helemaal aan het misbruik van de schitterende nocturne van Chopin die eronder gezet is.
Maar dat mag de pret voor al die ware liefhebbers natuurlijk niet drukken. En ik ben ook de beroerdste niet, dus ik dacht: kom, ik laat ze meedelen in míjn feestje, m’n champagnecakefeestje: smullen van een smakelijke caloriebom en meteen voldoende brandstof opdoen voor carnaval en Valentijn. Want het is natuurlijk wel afzien hè, hossen èn hunkeren.

Ingrediënten:
5 eieren
2 dl milde olijfolie
300 gram suiker
300 gram bloem
1 zakje korrelgist
1 zakje vanillesuiker
2 dl champagne (of andere droge bruiswijn)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Scheidt de eieren.
Klop de eiwitten stijf in een kom.
Mix in een andere kom de eierdooiers los en voeg er beetje bij beetje de bloem bij (door blijven mixen), daarna de gist, dan de vanillesuiker, vervolgens de olijfolie en op het laatst de champagne. Nog even goed doormixen.
Spatel er vervolgens voorzichtig de eiwitten doorheen, tot je een mooie, egale massa hebt.
Vet een bakvorm in, of bekleedt die met bakpapier, en giet de cakemassa erin.
Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat de cake in zo’n 45 minuten gaar en goudbruin worden. Steek er een prikker in om te controleren of de cake ook in het midden gaar is; als je de prikker eruit trekt mag er niks meer aan kleven. Anders nog een paar minuutjes erbij doen.
Laat de vorm wat afkoelen en keer ‘m om op een rooster om de cake verder af te laten koelen.
Lekker bij de koffie, bij de (rest van de) bubbels, of (dikke plak!) als dessert met een dot slagroom erop. Feest!

3 gedachten over “Recept van de week: Champagnecake”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven