Recept van de week: Asperges met prei, ansjovis en bacon

vr 7 april 2017


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vanmorgen op weg naar de rivier gestruikeld over een mannetje. Een heel klein mannetje, in een groen jasje, met een groen petje op en een tenen mandje bij zich. Hij zat half tegen de ‘berge’ aan in de berm, verstopt achter het struikgewas waaruit alleen zijn onderbeentjes het hoge gras in staken. En die had ik dus niet gezien. De honden trouwens ook niet, die begonnen pas te blaffen toen ik terug- en hij opsprong, zakmes in de hand. We keken elkaar verschrikt aan. Hij niet onvriendelijk – zo’n gezicht had hij niet – ik wel, maar dat is m’n normale ochtendgezicht. Wat of hij hier deed op ‘terrain privé’.
“Je cherche des asperges sauvages madame”, hij nam er beleefd zijn petje bij af. Ik voelde me meteen een feodale hufter en zocht naar een goedmakertje: “Ah, wilde asperges, maar is dat niet wat laat in het seizoen?” Eigenlijk wel, gaf hij toe, maar hier in de buurt wilde er nog wel wat staan. Hij toonde me z’n tenen mandje waarin inderdaad wat sprieterige groene stengeltjes lagen. Wat hij ermee ging doen? Ja, aan zijn (ongetwijfeld kleine) vrouwtje geven, maar wat ging dié ermee doen? En toen volgde het receptje hieronder, waarbij zijn oogjes gingen glimmen van de voorpret. Ik bedankte hem hartelijk en wenste hem een goede oogst en een bon appétit. En haalde even later een bosje groene asperges bij de biocoop, want om ‘m te vragen zijn magere oogst met me te delen ging me echt te ver. Je bent landlady of je bent het niet.

Ingrediënten:
16 groene asperges
4 plakjes bacon
4 dunne preitjes
4 ansjovisfilets
tijm
rozemarijn
½ citroen
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Verhit de oven voor op 180 graden.
Haal de onderkant van de asperges (ze hoeven niet geschild), haal het groen, het buitenste blad en de kontjes van de preitjes en snij het ovegebleven wit in de lengte doormidden.
Spoel de ansjovisfilets af onder de kraan om ze te ontzouten.
Leg de plakjes bacon op een plank en leg in het midden van elk plakje 4 asperges, 2 preihelftjes en 1 ansjovisfilet. Bestrooi met wat tijm en rozemarijn. Rol de baconplakjes er omheen en bindt de rolletjes vast met keukentouw zodat ze niet uit elkaar vallen. Leg ze in een met wat olijfolie ingevette ovenschaal. Sprenkel er nog wat olijfolie over, knijp de halve citroen er boven uit en geef een paar draaien aan de pepermolen. Laat de rolletjes in het midden van de voorverwarmde oven zo’n 15-20 minuten garen, tot de bacon knapperig is geworden en de asperges en preitjes beetgaar zijn (dus geen pap). Kan als voorafje of als bijgerecht worden gegeten, met een glaasje droge witte.

6 gedachten over “Recept van de week: Asperges met prei, ansjovis en bacon”

  1. YUMMIE, Morgen eerst de asperges op de markt scoren
    en weer dank voor de mooie schets als Schotse en aan de Marc
    mvrgr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven