Recept van de week: tonijnbiefstukjes

vr 9 juni 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zowaar, ineens waren ze er weer bij de visboer: prachtige mootjes verantwoorde tonijn, met keurmerk en al. En – minstens zo belangrijk – zonder verdachte donkere stukken erin, waarvan je bij voorbaat al weet dat die de hele vismoot naar levertraan laten smaken. Met zulke mooie mootjes met je niet teveel knutselen, die moet je gewoon als een biefstukje bakken, of grillen. Daar waren de visboer en ik het over eens. Ik neigde naar grillen, maar hij had een prettig bakidee, dus dat ging ‘m worden. Maar ja, de visboer is wel een ‘noorderling’, hij komt oorspronkelijk uit Bretagne, dus die had iets met boter gedacht. En met speck. Dat is hier in het zuiden zo’n beetje vloeken in de kerk. Maar met olijfolie, en ‘jambon italienne’ komen we al een heel eind verder. Teentje knoflook, drupje wijnazijn, snufje herbes de Provence, en we zijn weer helemaal thuis. Want zo eenvoudig kan lekker zijn.

Ingrediënten:
4 moppige moten tonijnbiefstuk
2 tenen knoflook
8 plakjes jambon italienne
herbes de Provence
peper uit de molen
wijnazijn
olijfolie

Bereiding:
Pel de knoflooktenen.
Dep de tonijnmoten goed droog; als je ze zompig in de hete olijfolie gooit spatten ze de pan uit.
Haal de plakjes jambon uit elkaar, ze moeten meteen separaat de pan in kunnen.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan. Bak de tonijnmoten er snel in aan, eerst zo’n 2 minuten aan de ene, dan zo’n 2 minuten aan de andere kant. Haal ze uit de pan en hou ze warm, bijvoorbeeld tussen twee borden, of in de oven op de laagste stand.
Leg de plakjes jambon in de koekenpan, laat ze even knisperig worden en knijp de knoflooktenen erbij uit. Vis de jambonplakjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Doe een scheutje wijnazijn bij het bakvet in de pan, plus wat herbes de Provence. Roer de aanbaksels los en draai het vuur uit.
Verdeel de tonijnbiefjes over de borden, bestrooi ze met peper uit de molen en leg er de plakjes jambon op. Giet er vervolgens de baksaus (met de knoflook en de wijnazijn en de herbes de Provence) overheen.
Geef er een frisse salade bij, wellicht een beetje pasta, plus stokbrood om te soppen en een verhelderend glaasje rosé.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven