Recept van de week: Tomates farcies au thon

vr 11 augustus 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Fipronil. Ik had er tot voor vorige week nog nooit van gehoord, van bloedluis bij kippen ook niet trouwens. En nu mag je ineens geen eitje meer tikken omdat je radicaal vergiftigd wordt. Oftewel, in voedselland is weer eens de pleuris uitgebroken. Overheden wijzen met een beschuldigend vingertje naar elkaar, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou grandioos geblunderd hebben, miljoenen eieren gaan de vuilnisbak in en het schandaal breidt zich steeds verder uit. Na Nederland, België en Duitsland is nu ook Frankrijk de schappen aan het leeghalen. En dan denk ik: wat een paniek op niks af. Als ik het nieuws goed gevolgd heb, liggen die ‘gif-eieren’ al sinds eind vorig jaar in de winkel, en misschien zelfs al veel langer. Want dat weten we niet hè, hoelang dit al aan de gang is. Dat komt vast over een weekje of wat wel naar buiten. En intussen hebben wij die eieren gewoon gegeten, en we zijn er niet eens dood aan gegaan. Zal ook niet meevallen, dan moet je er geloof ik zo’n 5000 per dag eten, of zo. Tuurlijk, er zijn normen. En daarboven komen met een gifstof is foute boel. Maar zo hysterisch als er nu gereageerd wordt…
Tegelijkertijd denk ik: mooie ‘wake up call’. Misschien dringt eindelijk het besef eens door dat die grootschalige pluimveehouderij, die hele bio-industriële legbatterij-ellende dringend moet worden afgeschaft. Dat het anders kan is zo langzamerhand wel bewezen. Koop gewoon bio-eieren. Oké, ze zijn duurder, maar je bespaart er een hoop dierenellende mee. En met een beetje mazzel wordt je nog niet vergiftigd ook, al zijn er in NL altijd wel weer een paar bio-boeren die tóch met dat gif hebben gewerkt. Maar een echte bio-boer bestrijdt bloedluis met natuurlijke middelen, zoals knoflookextract, water en groene zeep, of het verhitten van de lege stal tot een hoge temperatuur. Dat eieren bio zijn staat gewoon op het ei, dus als je toch die codes controleert op gif, kijk meteen even: als een code met een nul en dan de landafkorting begint (dus 0FR, 0NL, 0BE enz.) Zit je goed. En die kip ook. Vandaar dat in mijn gevulde tomaten een paar lekkere bio-eieren zijn verwerkt.

Ingrediënten:
4 grote tomaten
1 blikje tonijn op olijfolie (160 gram)
1 klein uitje
4 hardgekookte eieren
2 volle eetlepels zachte geitenkaas (chevroux o.i.d.)
½ theelepeltje mosterd
paar takjes peterselie
scheutje balsamicoazijn
peper uit de molen, beetje zout

Bereiding:
Snij de bovenkanten van de tomaten en lepel ze leeg, bestrooi de binnenkanten met wat zout en zet ze omgekeerd weg zodat ze kunnen uitlekken.
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in stukjes.
Pel en snipper het uitje.
Snij de peterselie fijn.
Giet de meeste olie af van de tonijn, maar niet alles.
Doe tonijn, ui, eieren, geitenkaas, mosterd en peterselie in een ruime kom, maar hou wat peterselie achter voor de garnering. Besprenkel met balsamicoazijn en geef een paar draaien aan de pepermolen. Meng alles door elkaar en proef op smaak; misschien moet er nog een beetje mosterd of azijn bij.
Vul de tomaten met het mengsel en bestrooi ze met wat peterselie. Geef er geroosterd brood bij en een goed gekoeld glas rosé.

2 gedachten over “Recept van de week: Tomates farcies au thon”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Nee, het zit in sommige (NL)bio-eieren: als je de herkomst checkt weet je precies waar je aan toe bent. En verder is die paniek flink overdreven, dus tik gewoon een eitje. En als je dan eng vindt laat je ze gewoon weg, kan ook nog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven