Recept van de week: Camembertsoepje

vr 17 november 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nietsvermoedend huppelde ik die ochtend vroeg de cave binnen voor m’n gebruikelijke cubi slobberwijn, toen ik werd staande gehouden door een overvol dienblad met fluitjes fruitig rood, dat middenin het gangpad tussen de torenhoog opgestapelde pallets en roestvrijstalen cuves op een wankel tafeltje de weg versperde. Ik keek eens om me heen, geen ziel te bekennen. Maar die glaasjes stonden daar natuurlijk niet voor niets, daar moest vast van geproefd worden. De vraag was, door wie dan wel; er was geen kip. ‘Zonde’, dacht ik, ‘om zo ver voor ‘l’heure de ‘apéro’ de flessen open te trekken en die wijn in de glazen te laten verpieteren. Misschien moest ik er in elk geval ééntje redden?’ Ik stak mijn hand uit naar het dichtstbijzijnde fluitje, en bleef als versteend aan de grond genageld staan toen een stem van ergens boven de pallets bulderde: “Servez vous!”
‘Zie je wel’, dacht de Calvinist in mij, ‘God straft onmiddellijk.’ Schielijk trok in mijn hand terug.
Het bleek mee te vallen, ‘god’ bleek de vrolijke jongen van de cave die normaal gesproken op een heftrucje rondrijdt om om onduidelijke redenen pallets te verplaatsen. Nu was hij tijdelijk bevorderd tot chef proeverij, vanwege de vin nouveau. Hij had eigenlijk achter dat dienblad moeten staan, maar hij was even naar boven geklauterd om wat recht te zetten.
We dronken samen een glaasje voor de schrik, en nog eentje om echt te proeven. Wat ik ervan vond? Niet verkeerd. Ik ben niet zo van de beaujolais nouveau – mij een beetje té gehyped – maar deze piepjonge wijn van ‘eigen bodem’ beviel me wel. Ik kocht twee flesjes.
Daar moest iets bij natuurlijk. Het werd een romig camembertsoepje dat de zuurtjes in de nieuwe wijn netjes ophief zonder ‘m te overweldigen. Ik zou zeggen, probeer het ook eens.

Ingrediënten:
3 aardappels
2 uien
1 stevige prei
2 tenen knoflook
1 rijpe camembert (250 gram)
1 eierdooier
10 cl crême fraîche
1 gevogeltebouillontablet
½ bosje platte peterselie
olijfolie
peper uit de molen

Bereiding:
Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen.
Hak de peterselie fijn.
Haal het groen en het kontje van de prei, haal het buitenste blad van het wit en snij dat wit in de lengte in tweeën en dan in ragfijne reepjes (julienne).
Schil de aardappels, was ze en snij ze in blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en smoor de uien erin aan. Draai het vuur laag en voeg de uitgeperste knoflooktenen, de prei en de aardappels toe. Giet er zoveel water bij dat de boel net onder staat, verkruimel de bouillontablet erbij en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat de boel een minuutje of 20 pruttelen; de aardappels moeten gaar zijn.
Snij intussen de camembert in blokjes (dat gaat het makkelijkst als ie net uit de koelkast komt) en doe die op het laatst bij de soepprut, samen met de crême fraîche, de eierdooier en wat vers gemalen peper. Laat nog een paar minuten pruttelen, draai het vuur uit en zet de staafmixer erin.
Verdeel over de borden en bestrooi met peterelie. Geef er stokbrood bij.
Erg lekker met een glaasje kersverse vin nouveau. Liefst Provençaalse natuurlijk.

2 gedachten over “Recept van de week: Camembertsoepje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven