Recept van de week: Cake au jambon

vr 23 maart 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Neef Sjaak kwam langs. Doet ie niet vaak. Hij heeft een hekel aan vliegen, zeg maar vliegangst, en het is toch al gauw 1400 km rijden vanuit de kop van Noord-Holland. We hebben het niet zo op logées, maar voor neef Sjaak maken we met liefde een uitzondering. Hij komt nooit onverwacht, hij blijft nooit langer dan de spreekwoordelijke verse vis (drie dagen), en is altijd aangenaam relaxed gezelschap. Dit keer had ie bovendien 6 blikjes Smac meegebracht. “Kunnen jullie hier vast niet krijgen”, grijnsde hij ontwapenend terwijl hij ze op de keukentafel uitstalde. “Weet je nog hoe vaak we dat vroeger aten! Effe bakken in een klontje boter, likkie mosterd erop, dikke witte boterham eronder, biertje erbij, smullen!” Studentenkamers, jeugdherinneringen.
Ik had het hart niet om te zeggen dat Smac hier in vrijwel elke supermarché in het schap ligt onder de merknaam ‘Tulip’ met de toevoeging ‘délice de jambon’. En dat ik het niet te vreten vind. De echtgenoot – als ‘vleesverlater’ zo’n vette bek slachtafval al jaren ontwend – vermande zich, keek geforceerd blij en tapte Sjaak snel een biertje in.
Het liep tegen lunchtijd, ik zou natuurlijk iets met die blikjes Smac kunnen doen. Ik zou natuurlijk ook niets met die blikjes Smac kunnen doen. Koortsachtig zocht in de koelkast naar een acceptabel alternatief; zie hieronder.
Commentaar van neef Sjaak: “Niet verkeerd.” Wat nuchter Noord-Hollands is voor ‘heerlijk’.

Ingrediënten:
150 gram jambon blanc (gekookte ham)
150 gram geraspte gruyère
200 gram bloem
4 eieren
30 cl melk
1 zakje korrelgist
teentje knoflook
½ bosje bieslook
olijfolie
peper en zout
snufje nootmuskaat

Bereiding:
Verhit de oven voor op 200 graden.
Klop de eieren los in een kom en meng de bloem er beetje bij beetje doorheen.
Voeg de korrelgist toe.
Voeg de melk scheutsgewijs onder goed roeren toe.
Maak op smaak met peper en zout en wat nootmuskaat.
Snij de ham in snippers, snij de bieslook fijn en doe die samen met de gruyère bij het mengsel.
Pel de knoflookteen en knijp die boven de kom uit. Roer alles nog eens door.
Vet een bakvorm in met wat olijfolie.
Doe het mengsel erin, zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat alles in circa een half uurtje gaar worden. Laat de vorm even afkoelen en keer om. Snij dikke plakken van de cake en serveer warm, met een likje mosterd. En natuurlijk een mooi glas rosé, maar een biertje mag ook.

3 gedachten over “Recept van de week: Cake au jambon”

  1. Hallo Renée,

    Ik zou graag deze cake eens willen uitproberen. Vraagje, de korrelgist is dat hetzelfde als “levure chimique”?

    Alvast bedankt.

    Groeten,
    Griet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven