Gepocheerd ei met zomertruffel

vr 29 juni 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het is weer zomertruffeltijd en dat betekent dat in m’n buurdorp Aups tot half augustus elke woensdagochtend tot 13.00 uur de markt voor deze ‘witte’ truffels is geopend. Die truffel is lang niet zo krachtig en geurig als z’n zwarte wintercollega, maar ik wil er best even voor omrijden om er eentje te scoren. Bovendien is die zomertruffel een stuk voordeliger ( zo’n € 28 per 100 gram) en is de markt in Aups tijdens het zomerseizoen in elk geval in de vroege uurtjes een stuk minder druk dan in de winter. En je weet wat je in huis haalt. Sinds er ‘verdachte’ Chinese importtruffels van geringe(re) kwaliteit zouden zijn gesignaleerd, waakt de truffelrecherche als geen ander over het regionale erfgoed: truffels moeten hoe dan ook uit de regio komen.
Nog een tipje voor wie toevallig in de buurt is: op 30 juni wordt er in het Maison de la Truffe & du Verdon in Aups vanaf 17 uur het grote Festival du rosé et de la truffe d’été gevierd. Voor meer info, klik hier: www.maisondelatruffe-verdon.fr

Ingrediënten:
4 eieren
handje slablaadjes naar keuze
50 gram zomertruffel
4 plakjes rauwe ham (jambon de Parme o.i.d)
8 plakjes geitenkaas (rolletje)
paar takjes peterselie
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wijnazijn
zout en witte peper
4 sneden boerenbrood

Bereiding:
Was en droog de slablaadjes.
Pel het knoflookteentje.
Snipper de peterselie (alleen de blaadjes) ragfijn.
Rasp de zomertruffel, of snij in stukjes.
Snij 4 plakjes van het rolletje geitenkaas.
Klop in een kommetje een vinaigrette van de olijfolie en de wijnazijn, met wat peper en zout.
Bekleedt 4 kopjes met plastic folie (ruim eroverheen laten steken) en breek in elk kopje een ei. Bindt de folie dicht met een stukje draad of een sluitstripje zodat je 4 eierpakketjes krijgt. Drop die pakketjes in een ruime pan met kokend water en laat ze erin pocheren tot het eiwit mooi gestold is; zal een minuutje of 2 à 3 duren.
Gooi de plakjes Parmaham in een droge koekenpan en laat ze even ‘krimpen’.
Rooster intussen het brood en wrijf het in met het knoflookteentje.
Verdeel de broodsneden over 4 borden, leg op elke snee een handje salade. Leg er een plakje Parmaham bovenop, plus 2 plakjes geitenkaas.
Maak de pocheerpakketjes open en laat op elke opgetutte boterham een ei glijden. Bestrooi met truffel en peterselie en besprenkel alles met de vinaigrette.
Prima als stevig ontbijt, maar ook geschikt als lunchhapje met een mooi glaasje rosé erbij.

3 gedachten over “Gepocheerd ei met zomertruffel”

 1. Je bedoelt het goed, Renée, maar die glazige zomertruffels die nergens naar smaken verdienen jouw aandacht niet en al helemáál niet een recept van jouw hand.

  Zomertruffels zijn dat gewoon niet waard en zetten mensen die in culinair opzicht nog beetje moeten worden opgevoed op het verkeerde been. De enige echte Franse truffel die er toe doet, is de de prijzige zwarte uit de Périgord en daar bestaat geen alternatief voor – behalve wellicht een gewone smakelijke verse volkse paddestoel…

  Neem me niet kwalijk dat ik dit zeg.

  Voor het overige lees ik je columns (nooit via facebook, aleen via Twitter) altijd met veel plezier.

  Groet,
  Fon

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Jij bedoelt het ook goed Fon, maar ik ben bang dat we het niet eens zijn. Ik weet niet waar jij je zomertruffels haalt, maar hier in Aups zijn ze heel behoorlijk. Nee, het zijn geen wintertruffels, en ze komen ook niet uit de Périgord. Maar blijkbaar heb je nog nooit van onze Provençaalse (Var, Vaucluse, Drôme) truffels gesnoept; die doen beslist net onder voor die uit de Périgord hoor. Sans ancune! Fijn weekeinde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven