Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De echtgenoot is in shock en ik eigenlijk ook wel. De jacht is weer begonnen, dat wisten we wel. Het gebruikelijke geschreeuw van de jagers in de vroege ochtenduren, het hysterische gehuil van hun honden, zullen de komende maanden weer van een weinig aan de verbeelding overlatende soundtrack voorzien. Maar erger is dat de favoriete serveuse van de kroeg op het dorp zich bij die bende hobbymoordenaars heeft aangesloten. Niet dat ze ermee te koop loopt, maar ik zag haar toevallig een keer naar haar auto struinen met een geweer in foedraal over haar schouder. ‘Ze jaagt’, constateerde ik.
“Daar geloof ik niks van”, zei de echtgenoot toen ik het hem vertelde.
“Dan vraag ik het haar gewoon.”
Dat was vanmorgen, toen ze onze apéro-glaasjes op ons terrastafeltje parkeerde en ons stralend welkom zoende. En jawel, ze joeg. Dat geweer had ze net laten registreren bij de gendarmerie, kon ze er komend weekeinde meteen mee los. Ze glimlachte erbij, maar iets in haar blik leek anders.
De blik van de echtgenoot ging schuil achter zijn zonnebril, maar na een ferme slok uit zijn glas zei z’n geshockeerde “Die zoen ik nooit meer!” genoeg.
Troosteten dus maar voor de lunch. En vooral geen vlees, dat eet ie als bijna geheel vegetariër toch al zelden of nooit. Romige risotto met alleen wat tijm en citroen. En een mooi glas wit om de schrik weg te spoelen.

Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
1 ui
400 gram risottorijst (arborio)
1 beschaafd glas droge witte wijn
½ citroen
1 liter groentebouillon (mag van tablet)
3 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel verse tijm
60 gram geraspte parmesan
zout en witte peper

Bereiding:
Pel en snipper de ui.
Rits de tijmblaadjes van de steeltjes en hak fijn.
Rasp de schil van de halve citroen en pers het sap eruit. Verdeel de andere helft in partjes.
Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit de fijngesnipperde ui erin aan.
Doe de rijst erbij en laat alles een minuutje of drie op laag vuur pruttelen, af en toe omroeren.
Giet de witte wijn erbij, breng de boel weer aan de kook, draai het gas weer laag en laat alles onder regelmatig omroeren verder pruttelen tot al het vocht is opgenomen.
Voeg het citroenraspsel en het citroensap toe, plus een ferme soeplepel bouillon.
Laat verder pruttelen (regelmatig blijven omroeren!) tot het vocht nagenoeg is opgenomen, voeg dan opnieuw een soeplepel bouillon toe.
Herhaal het hele procedé tot de bouillon op is en de rijst alles heeft opgenomen, dat zal zo’n minuut of 20 duren. De rijst is dan zacht van buiten en nog stevig van binnen.
Voeg peper en zout naar smaak toe, roer de crème fraîche, de tijm en de parmesan erdoor. Nog even laten doorwarmen en meteen serveren met een partje citroen erbij.
Lekker als voorafje, maar ook bij witvis, zalm, garnalen, en nog zo het een en ander, maar daar gaan we het nu even niet over hebben. Er past een mooie mollige witte bij.

13 gedachten over “Romige citroen/tijm risotto”

  1. Tja, hoewel ik schieten leuk vind, ik heb 2 zware windbuksen voor blikjes etc., kan ik het ook niet over mijn hart verkrijgen om een hert, ree, zwijn, fazant etc. om te leggen. Maar dat neemt niet weg dat ik geen ‘nee’ zeg als de jagers hier mij weer een stuk van dit of dat aanbieden. En ja, dat is hypocriet.

  2. Chapeau voor de echtgenoot want die heeft charakter!! :-)
    En de mijne (al 50 jaar vegetariër) zegt: “vrouwen, die jagen: het moet niet gekker worden.” :-)

      1. Inderdaad is dit de overtreffende trap: verschrikkelijk, maar moest er ook om lachen. Beetje dan.

    1. Die vraagtekens waren lachjes. Kun je dat nog terug veranderen? Dank voor het risottorecept. Ik vind je recepten altijd heerlijk!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven