Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Je wordt er bijna mee doodgegooid, met meloenen. Nee, niet letterlijk, maar de prijzen voor de doorgaans hooggewaardeerde Melon de Cavaillon, binnenkort waarschijnlijk met een eigen keurmerk, een indication géographique protégée (IGP), is sinds de canicule begin juni in een ‘chute libre’ geraakt. Oftewel: de prijs keldert waar je bij staat. Boeren schreeuwden vanzelfsprekend meteen moord en band, wezen naar de goedkope buitenlandse import (met name uit Marokko en Spanje), maar zagen uiteindelijk ook wel in dat dat er eigenlijk weinig mee te maken heeft.
Wat is er dan wel aan de hand? Simpel. Die vroege hittegolf in juni heeft ervoor gezorgd dat heel veel meloenen te vroeg rijp zijn geworden. Normaal gesproken spreiden de producenten het rijpingsproces een beetje, zodat de markt de hele zomer ongeveer gelijkmatig wordt bediend. Maar door die hittegolf gingen al die meloenen ineens als een gek door de rijpingsbarrière heen en is er nu een enorm overschot dat ongelimiteerd in de aanbieding wordt gegooid. En dus stunten (super)markten met bodemprijzen. Ik zou zeggen, toeslaan. Want voor je het weet is die hele hausse weer over en betaal je het driedubbele voor een mini-meloentje. Bovendien zijn ze op dit moment heerlijk; vol, rijp, sappig, zoet. En je kunt er van alles mee. Gewoon zo eten, een plakje rauwe ham erbij, een drupje port, er een ijsje mee maken, een taartje. Of een heerlijke salade. De keuze is eindeloos, dus ik doe deze maar. Bewezen lekker, want een beproefd familierecept.

Ingrediënten:
2 kleine Melons de Cavaillon (ook charentais genoemd)
200 gram Parmesankrullen (van een stukje)
200 gram Gorgonzola
4 plakken Parmaham
50 gram amandelschaafsel (of pijnboompitjes)
paar blaadjes verse basilicum
½ citroen
2 eetlepels olijfolie
peper uit de molen

Bereiding:
Bak in een droge koekenpan het amandelschaafsel (of de pijnboompitjes) goudbruin. Hou apart.
Snij de meloentjes in de breedte in tweeën, lepel de pitjes eruit. Haal daarna met een (meloenbolletjes)lepel het vruchtvlees eruit en hou dat apart. Bewaar de lege meloenhelften; dat zijn straks de ‘borden’.
Snij de Parmaham in reepjes.
Snij de Gorgonzola in stukjes.
Schaaf de Parmesan in krullen met de kaasschaaf.
Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes.
Pers de ½ citroen uit.
Meng in een kom het meloenvruchtvlees, de Gorgonzola, de Parmaham, de olijfolie, het citroensap en een paar draaien uit de pepermolen door elkaar. Verdeel het mengsel over de bewaarde meloenhelften, versier met wat Parmesankrullen en bestrooi met het amandelschaafsel of de pijnboompitjes. Top af met wat blaadjes basilicum.
Glaasje erbij, stukje boerenbrood, en genieten van de zomer op je bordje. Voor je het weet is de hele zomer alweer lang voorbij…

2 gedachten over “Italiaanse meloensalade”

  1. Marja van der Leest-van Keulen

    Laat ik nu net alle ingrediënten in huis hebben. Meteen gemaakt. Heerlijk! In kleinere porties in een mooi glas is het ook een prima dessert, zeker als je niet van de zoete toetjes bent. Deze houden we er in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven