Recept van de week: gevulde vispakketjes

vr 26 november 2010

Categorieën: , , ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten?
Klik hier voor mijn kookboek. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:
1½ kilo grote vissen (heel),
bijv. dorade, baars, zonnevis
peper en zout
2 eetlepels olijfolie

Voor de vulling:
1 grote ui
3 eetlepels olijfolie
4 eetlepels amandelschaafsel
250 gram langkorrelige rijst
450 ml droge witte wijn
peper en zout

Voor de saus:
3 tenen knoflook uit de knijper
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels tamarindepasta (of 1 eetlepel wijnazijn)
stukje verse gember (ca. 3 cm) geraspt
2 eetlepels suiker
300 ml water

Bereiding:
Vraag de visboer de vissen schoon te maken (ontschubben, ingewanden eruit, grote ruggegraat verwijderen, staart eraf), maar de kop te laten zitten. Spoel de vis onder de koude kraan af en dep droog met keukenpapier. Leg de vis opengeklapt op een ruim vel aluminiumfolie dat met olijfolie is bestreken. Bestrooi met peper en zout.
Voor de vulling: fruit de ui goudbruin in de olie, voeg het amandelschaafsel toe en laat licht verkleuren. Voeg de rijst en de wijn toe, roer goed door en laat circa 15 min. met het deksel erop stoven, tot de rijst gaar is. Af en toe doorroeren, eventueel wat wijn toevoegen.
Voor de saus: fruit de knoflook in wat olie lichtbruin. Voeg de tamarindepasta (of de wijnazijn) toe, plus het water. Schil de gember en rasp (naar smaak) erbij, voeg de suiker toe en laat enkele minuten onder goed doorroeren stoven.
Verwarm intussen de oven op 200 graden.
Bestrijk de vis aan de binnenkant met de saus en verdeel de vulling erover. Klap de vis dicht en giet nog wat saus over de buitenkant. Vouw het aluminiumfolie dicht tot een ruimzittend pakketje. Laat in 30 min. gaar worden in de voorverwarmde oven. Snij de vis in moten en verdeel over de borden. Giet er de resterende (warme) saus overheen.

1 gedachte over “Recept van de week: gevulde vispakketjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven