Recept van de week: Penne alla arrabiata

vr 14 januari 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zo dicht tegen de grens met Italië aan, neem je al snel wat smakelijks over. En zolang het rotweer is, mag dat best iets lekker pittigs zijn. Zwakke magen kunnen de peper er gewoon uitlaten.

Ingrediënten:
500 gram penne (liefst van harde granen)
4 grote tomaten (of 1 blikje gepelde tomaten, 400 gr)
1 bosje verse basilicum (of 1 eetlepel pesto)
handje zwarte olijven (liefst ontpit)
3 verse Spaanse pepertjes (of 1 theelepel sambal)
4 eetlepels tomatenpuree
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie
eventueel zout
eventueel geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Begin met de saus. Pel en snipper de ui, pel de knoflook. Haal de harde kern uit de tomaten en snij ze in blokjes. Pluk de blaadjes van de basilicumtakjes en snij ze fijn. Ontpit de olijven en snij ze in tweeën. Snij de Spaanse pepertjes in de lengte doormidden, haal de pitjes eruit en snij ze ragfijn. Let op: handen daarna goed wassen! In plaats van verse tomaten kan bliktomaat worden gebruikt, in plaats van basilicum, pesto en in plaats van Spaanse peper, sambal.
Verhit een scheut olijfolie in een stevige pan (braadpan of grote koekenpan) en fruit er de ui in aan. Doe de tenen knoflook (uit de knijper) er op het laatst bij er roerbak even mee. Doe alle overige ingrediënten -behalve de olijven en de tomatenpuree- erbij en laat een minuutje of 10-15 sudderen met een deksel op de pan. Roer er op het laatst de olijven en de tomatenpuree doorheen en maak eventueel af met wat zout.
Kook de penne beetgaar (de pasta moet van binnen nog een beetje hard zijn) in ruim water met een flinke scheut olijfolie. Gooi in een vergiet, (niet afspoelen met koud water!) schudt even goed los en doe terug in de pan, voeg nog een scheut olijfolie toe en schudt goed om.
Doe de saus bij de pasta, roer alles nog even goed door, en schep op. Serveer zo heet mogelijk, bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven