Recept van de week: Harira met plat brood

vr 12 augustus 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het is de hele maand ramadan en of je er nou aan doet of niet, overal in de supermarchés is er extra schapruimte ingericht met producten voor deze speciale periode, dus je kunt er eigenlijk niet omheen. Mooie gelegenheid om hét typische ramadangerecht te maken: harira. Een rijkgevulde, oergezonde soep en voor ramadanners de eerste opkikker na zonsondergang. Kan met en zonder vlees, dus ook geschikt voor anti-halal en/of vegetarische eters. Bovendien is het gewoon een heel lekkere soep, waarvan wel honderden varianten bestaan. Ik variëerde deze in elkaar.

Ingrediënten voor de soep:
250 gram lamsvlees (kip of kalkoen mag ook)
75 gram droge lentilles/linzen (of een blikje)
75 gram droge pois chiches/kikkererwten (of een blikje)
2 uien
3 tenen knoflook
2 selderijstengels
1 blikje tomatenblokjes op eigen sap (400 gram)
2 eetlepels tomatenpuree (geconcentreerd)
2 theelepels gemberpoeder
1 liter water
½ liter tomatensap
1 bouillontablet (vlees of kip)
wat draadjes saffraan
half bosje fijngehakte peterselie
2 eetlepels fijngehakte koriander
100 gram glasnoedels (of fijne vermicelli)
1 ei
25 gram bloem (facultatief)
citroen
dadels
olijfolie
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Zet de droge lentilles en pois chiches de avond tevoren in de week in ruim water. Wie voor blik kiest, kan gewoon de volgende dag beginnen.
Zet een ruime braadpan op het vuur en giet er een ferme scheut olijfolie in. Hak het vlees in dobbelsteentjes, snipper de uien, was en snij de selderijstengels in plakjes, pel de knoflooktenen. Verhit de pan met olie en laat het vlees even snel aanbakken. Voeg de ui en de selderij toe en laat alles op laag vuur zo’n kleine 10 minuten sudderen. Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij, plus de gember, knijp de knoflooktenen er boven uit en voeg de lentilles en pois chiches toe. Even doorroeren. Dan het water erbij gieten, weer aan de kook brengen, en alles zo’n 45 minuten op een laag pitje met het deksel op de pan laten pruttelen. Vervolgens de bouillontablet, het tomatensdap, de safraan en de fijngehakte peterselie erbij; nog eens zo’n 20 minuten laten pruttelen. Roer intussen de bloem tot een papje in een beetje lauw water. Klop het ei los in een kommetje. Giet het bloempapje scheutje voor scheutje onder goed roeren in de soep, zodat ie dikker wordt. Doe hetzelfde met het ei; dat geeft mooie sliertjes. Doe de glasnoedels erbij en laat nog even doorpruttelen tot de gaar zijn. Voeg eventueel nog zout en peper toe naar smaak. Heet opdienen met het brood, een paar schijfjes citroen en (liefst verse, ontpitte) dadels.

Het brood kan gemaakt worden terwijl de soep staat te pruttelen. Het is snel klaar, dus wie te vroeg begint, kan het warm houden in een lauwe oven.

Ingrediënten voor het brood:
125 gram semoule/(gries)meel van harde tarwe
100 ml lauw water
½ zakje droge gist
snufje zout
olijfolie

Bereiding:
Los de gist op in het water, doe de semoule in een ruime kom, maak in het midden een kuiltje en giet het gistmengsel erin. Kneed alles met de vingertoppen door elkaar, doe er een eetlepel olijfolie bij en kneed nogmaals stevig dooreen. Laat zo’n 20 minuten rusten, kneed nogmaals en verdeel in vieren. Rol van elk deel -op een met bloem bestoven aanrecht/plank- een platte plak die in een grote koekenpan past. Giet een scheut olijfolie in de koekenpan en laat heet worden. Bak de eerste deegplak in 2/3 minuten per kant gaar. Herhaal de procedure bij de volgende plakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven