Recept van de week: Asperges met sabayon

vr 1 juni 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Met asperges moet je niet teveel knoeien. Gewoon koken, fijngeprakt hard eitje erbij, flinke klodder gesmolten boter erover, klaar. Maar soms is een beetje spelen ook wel leuk, als het de pure smaak van de asperges maar niet teveel aantast. Valt vreselijk mee, met deze sabayon, die er een fris frivool tintje aan geeft.

Ingrediënten:
1 kilo asperges (witte en groene)
3 eieren
2 eetlepels citroensap
15 cl zoete witte wijn (muscat bijvoorbeeld)
1 theelepel suiker
4 plakjes bladerdeeg

Bereiding:
Ontdooi de plakjes bladerdeeg, verwarm de oven voor op 180 graden, en bak ze in 20 minuten krokant. Leg ze apart.
Snij het onderste harde gedeelte van de asperges (minstens 5 cm) en schil ze met de dunschiller. Kook ze in ruim zout water gaar; duurt ongeveer een kwartiertje. Hou ze warm in de afkoelende oven.
Scheidt de eieren, doe de dooiers in een kom en klop ze samen met de wijn en de suiker, los. Doe het mengsel over in een pannetje en klop -op laag vuur- net zo lang tot er een crèmige schuimige massa ontstaat; dat moet eigenlijk met een vork, maar met een mixer op de laagste stand gaat het ook, en het scheelt weer een lamme arm. Voeg al mixend, beetje bij beetje het citroensap toe, om de sabayon af te maken.
Snij de gare asperges op maat voor de plakjes bladerdeeg, en verdeel ze erover. Bedeel ze ruimhartig met sabayon. Meteen opdienen kan, maar nog even onder grill doorhalen om er nèt een krokant laagje op te krijgen is lekkerder. Drink er een mooie frisse witte bij.

4 reacties op “Recept van de week: Asperges met sabayon”

 1. heerlijk ik was alweer de sabayon vergeten ik heb nog een echte koperen sabayon pan uit mijn restaurant tijd
  toch maar wer eens proberen wel met het handje
  en dat in combinatie met aspergers, beter kan niet
  bedankt.

 2. Mmmmm: Verrukkelijk klinkt dat met de sabayon! Nooit geprobeerd: altijd ouderwetse botersaus gemaakt. Groene asperges moeten dus ook 15 min. worden gekookt…? 1 keer groene asperges gegrild volgens Engels recept… Niet lekker, veel te hard (ongaar). Daarna nooit meer aangedurfd! ( :-)niet alles uit UK is goed…!) Opnieuw proberen, nog plm 2 weken verse witte asperges!! Hart.Groets!

  1. Dag Zettie,
   Asperges zijn gaar als je er met een prikker in kunt steken zonder echt weerstand te voelen. De gaartijd voor groene asperges is ongeveer even lang als voor die van witte, maar als de groene erg dun zijn, kun je ze een tweetal minuten later in de pan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top