Recept van de week: Gado gado

vr 22 juni 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. die overigens zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag even zo helemaal geen trek in de Franse cuisine, dat het van de weeromstuit Indisch is geworden: gado gado, een lichte groentenschotel met een pittige zoet-zure pindasaus. ’t Is per slot eindelijk zomer hier in de subtropen.

Ingrediënten

Voor de groentenschotel:

 • 4 eieren
 • 1 krop sla
 • ½ komkommer
 • 2 aardappelen
 • 500 gram groenten (Chinese kool, sperziebonen, broccoli, taugé, of andere groenten die je lekker vindt)

Voor de saus:

 • 1 dl water
 • ½ dl ketjap manis (= zoet)
 • 5 eetlepels pindakaas
 • 2 tenen knoflook
 • 2 theelepels sambal
 • sap van ½ citroen

Bereiding

Van de groentenschotel:

Kook de eieren hard. Schil en kook de aardappelen, laat ze afkoelen en snij ze in plakken. Was en snij de groenten in ‘hapklare’ afmetingen, en kook ze -elk in een aparte pan, vanwege de verschillende kooktijden- beetgaar; laat uitlekken in een vergiet en laat afkoelen. Pluk de sla (alleen het binnenste zachte groen gebruiken), was, en maal droog in de slacentrifuge. Schil de komkommer en snij in schijfjes. Verdeel de sla over de borden, daarover de aardappelen, de komkommer en de gekookte groenten: maak van elke soort een hoopje. Pel de eieren, snij ze in schijfjes en verdeel ze over de borden.

Van de saus:

Pel de knoflooktenen, pers de halve citroen uit.

Doe het water en de ketjap in een pannetje en zet op laag vuur. Roer er de pindakaas in los, als het vocht warm begint te worden. Knijp er de knoflooktenen boven uit, doe de sambal erbij, en roer tegen de kook aan tot een mooie gladde saus. Doe het citroensap erbij en laat alles nog even onder goed roeren doorwarmen (niet koken!). Proef op smaak en voeg eventueel nog wat van één van de ingrediënten toe tot je het zelf echt lekker vindt. Verdeel de saus over vier kommetjes en serveer die bij de groentenschotel. Geef er kroepoek bij, of empeng (de bittere variant), en trek voor de verandering eens een biertje open.

2 gedachten over “Recept van de week: Gado gado”

 1. Tineke Stofffels

  Hoi Monique,
  Ook fan van de Indonische keuken? Mijn Franse buurman heeft mij verzocht ‘ des brochettes avec pindakaas’ te maken. Hij bedoelt natuurlijk saté met pindasaus. Dit kent hij nog van zijn tijd bij de Marine in Den Helder. Nu kan ik dat maken, alleen de ingrediënten???? Hoe kom ik daaraan? In de lokale supermarkten hier in het zuiden van Frankrijk hoef ik dat niet te zoeken. Hoogstens van die weeïge Amerikaanse pindakaas met suiker, bah. Jij importeert waarschijnlijk jouw pindakaas, emping, kroepoek, zoete ketjap zelf??? Vanavond kousenband (Surinaams) gegeten. Ook niet te krijgen waarschijnlijk in Frankrijk. Toch wel ‘armoede’. Of heb jij nog goede tips voor toko’s in Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven