Recept van de week: Escalope milanese

vr 19 oktober 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Dat de Rabobank na alle heisa rond Lance Armstrong en het USADA-rapport zou stoppen met het sponsoren van de wielersport (met uitzondering van Marianne Vos, en de nog onbedorven jeugd) zat er natuurlijk al aan te komen. Banken zitten sinds de crisis toch al in het verdomhoekje, dus dan wil je niet ook nog eens met doping geassocieerd worden. En de kans dat renners ooit weer ouderwets op een flinke lap vlees en een ferm bord pasta koersen winnen is wel erg klein.
Ik ben al eens beboet voor te hard fietsen (zie hier), maar ik durf het wel aan, zo’n wielergerecht als lunchhap. Escalope milanese. Echte renners nemen er een flinke berg pasta bij. Ik neem alleen een glaasje extra. Voor de zekerheid.

Ingrediënten:
4 heel dunne kalfsschnitzels (heel dun kalkoenfilet mag ook)
2 eieren
6 eetlepels bloem
6 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
3 tomaten
8 blaadjes basilicum
balsamico-azijn
1 citroen
olijfolie
boter
peper en zout

Bereiding:
Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een tweede diep bord, en het paneermeel en de Parmezaanse kaas in een derde bord. Roer de kaas met een vork goed door het paneermeel.
Zijn de schnitzels niet plat genoeg, leg ze dan tussen twee laagjes plastic folie en plet ze met de deegroller, of een wijnfles. Gooi de folie weg en bestrooi de schnitzels met peper en zout. Haal ze vervolgens door de bloem (goed afschudden), het ei, en het paneermeel (voorzichtig afschudden).
Herhaal de hele procedure nog een keer.
Leg de schnitzels op een schoon bord en zet ze 15 minuten in de koelkast: dat voorkomt dat de korst straks bij het bakken loslaat.
Snij de tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit, en snij ze in dobbelsteentjes en doe ze in een kom. Bestrooi met een snufje zout, en besprenkel met wat olijfolie en balsamico-azijn. Meng alles voorzichtig door elkaar.
Snij de basilicum in reepjes. Snij de citroen in schijfjes.
Laat in een ruime koekenpan een scheut olijfolie en een klont boter goed heet worden. Bak de schnitzels aan beide kanten snel bruin. Laat nog circa vijf minuten op laag vuur bakken; af en toe voorzichtig omkeren.
Leg de schnitzels op vier de borden. Verdeel het tomatenmengsel erover, besprooi met basilicum,en leg er een schijfje citroen naast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven