Recept van de week: Gebakken paddenstoelen

vr 12 oktober 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Helaas, ik kan het niet ontkennen, het is herfst. En ik zie nu al vreselijk op tegen de winter, die naar mijn idee altíjd te lang duurt. Dat wordt dus weer volop ‘troost-eten’ de komende maanden. Ik knapte bijvoorbeeld al weer aardig op van het lunchhapje dat ik vandaag in elkaar heb gefabriekt. Kon ook eigenlijk niet anders: als ik twee stappen het bos in doe, struikel ik over de paddenstoelen tussen de dode bladeren. Ik raad trouwens niemand zelfpluk aan, tenzij je expert bent of er eentje bij de hand hebt die geen hekel aan je heeft: flink wat giftige soorten paddo’s lijken als twee druppels water op hun eetbare dubbelganger. In geval van twijfel laten staan dus. Al geplukt? Dan naar de pharmacie. De apotheker kent het onderscheid. Nou ja, hij/zij hoort het te weten. Helemaal op zeker spelen? Koop dan gewoon een bakje aansprekende paddo’s bij de supermarkt of de groentenjuwelier. Ik koos voor girolles, maar champignons (de Paris), cêpes of een andere stevige soort kan net zo goed.

Ingrediënten:
600 gram girolles (cantharellen)
3 tenen knoflook
sap van een halve citroen
1 bosje platte peterselie
1/2 eetlepel oregano
olijfolie
klontje boter
zout, zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Haal eventuele moddervoetjes van de paddenstoelen en spoel ze af in een vergiet, controleer op achtergebleven ongerechtigheden, en schudt ze droog. Hak grote exemplaren wat kleiner, laat de kleintjes heel.
Pers de halve citroen uit, hak de peterselieblaadjes fijn (steeltjes weggooien). Pel de knoflook en hak de tenen fijn.
Doe een scheut olijfolie en het klontje boter in een ruime koekenpan en laat matig heet worden. Bak de paddensoelen er snel in aan, doe de knofloolk, het citroensap en de oregano erbij en schep alles voorzichtig door elkaar. Laat nog zo’n tien minuten met een deksel op de pan zachtjes stoven. Doe er peper en zout naar smaak bij. Pas vlak voor het opdienen de peterselie er voorzichtig doorroeren. Heel lekker met spaghetti en een goed glas rood.

4 gedachten over “Recept van de week: Gebakken paddenstoelen”

 1. nooit oh nooit paddenstoelen afspoelen altijd met een zacht borsteltje
  of kwastje
  en aarde resten wegvegen voor de rest behandelen zoals hierboven aangegeven.
  en dan met een malse steak rosé van binnen+ een
  goed glas rode wijn en je bent weer blij met de herfst

  1. Dag Suzanne,
   Ik moet je helaas tegenspreken. Even schoonspoelen en goed droogschudden maakt echt geen verschil voor de smaak. Zelfs als je ze een tijdje ruim onder water zet (zie hier het experiment: http://www.vegatopia.com/vega/koken/achtergronden/8662-moet-dat-nou-echt-champignons-niet-wassen ) zijn ze prima klaar te maken. De gedroogde paddenstoelen uit mijn wintervoorraad móeten zelf een tijdje in water op volume komen voor je ze kunt bakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven