Recept van de week: Pain d’épices

vr 16 november 2012

Categorieën: ,


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het is vandaag op de kop af twee jaar geleden dat ‘pain d’épices’ door de UNESCO op de werelderfgoedlijst werd geplaatst. Weliswaar op aandringen van Kroatië, maar een kniesoor die daarop let, want het oerrecept kwam tijdens de middeleeuwen uit China naar Europa. Dijon claimde het als eerste in Frankrijk en begon een gilde, Reims liet de receptuur vastleggen in een keurmerk voor z’n eigen bakkers, er zijn musea, feesten, en competities koekhuisje-bouwen-à-la-Hans-en-Grietje. En inmiddels is het geurige kruidenbrood (niet te verwarren met ontbijtkoek) zó in Frankrijk ingeburgerd dat je er zelfs hier in het zuiden niet meer omheen kunt. Onderstaand recept is dan ook maar één van de vele. Met een Provençaals tintje, dat wel.

Ingrediënten :
250 gram vloeibare honing
10 cl melk
100 gram boter
250 gram tarwebloem
1 zakje levure chimique (dubbelkoolzure soda/bakpoeder)
1 zakje vanillesuiker
50 gram bruine (of riet-) suiker
1 ei
snufje zout
½ theelepel kaneel
½ theelepel gember
½ theelepel herbes de provence
snufje kruidnagel
snufje nootmuskaat
100 gram gemengde noten (walnoten/hazelnoten/amandelen, fijngehakt)
eventueel wat geraspte kokos en/of sinaasappelschil

Bereiding:
Verwarm de melk (niet laten koken!) en los de honing er in op. Voeg er de boter aan toe en laat ook die oplossen. Haal van het vuur. Doe er dan de bloem bij en meng alles goed door elkaar. Voeg de gist, de bruine/rietsuiker, het ei en het zout toe. Roer goed door. Doe er de kruiden en noten -naar smaak- bij, maar niet teveel; kruiden en noten moeten voor een accent zorgen en niet overheersen. Voeg eventueel nog wat geraspte kokos en/of sinaasappelschil toe.
Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Doe alles in een met bakpapier beklede, of ingevette brood- of cakevorm en laat 30-35 minuten bakken. Controleer of het baksel gaar is door er een vork of prikker in te steken; komt die er schoon uit, dan is het goed. Laat afkoelen en schudt uit de vorm. Snij in plakjes en serveer met bijvoorbeeld slagroom, honing of jam.

6 gedachten over “Recept van de week: Pain d’épices”

 1. Bonsoir,
  Bij de ingrediënten heb je het over sinaasappelschil en bij de bereiding over citroenschil. Dat is nogal een verschil (die schil haha). Wat moet het zijn?
  Groet,
  La Colline

 2. Mijn ‘Pain’ is ingezakt. Bleek niet gaar in t midden. Van buiten heel donker, ging gemakkelijk uit de vorm. Gebakken op 200°, 35 min. Moet hij niet eigenlijk langer op een lagere temp.?

  1. Tja Pauline, in het recept staat tot echt: ‘Verwarm de oven voor op 180-200 graden en laat 30-35 minuten bakken. Controleer of het baksel gaar is door er een vork of prikker in te steken; komt die er schoon uit, dan is het goed.’
   Die lagere temperatuur is dus al aangegeven. En ook dat het baksel pas gaar is als die controleprikker er schoon uitkomt. Geen twee ovens zijn nou eenmaal hetzelfde, dus het is echt een kwestie van experimenteren met je eigen oven. Succes!

 3. Hee, thanks! Ik heb nu mijn tweede gebakken op 175° en langer erin gelaten, hij was nu goed gaar, maar nu weer te droog. Ik experimenteer verder! Zo’n prikker erin steken, ik zie nooit verschil als ik hem er uit haal..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven