Recept van de week : Canistrelli met pastis en citroen

vr 22 maart 2013

Categorieën: ,

canistrelli
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Ja ja, het duurt nog tot 3 juli, maar dan komt de Tour de France weer zo ongeveer over m’n tenen rijden. Heb ik eerder meegemaakt, in 1989. Ik hoefde slechts de voordeur open te doen om het hele spektakel langs te zien razen. Helicopterherrie boven je huis, bejaarden met klapstoeltjes op de oprit die me gretig vertelden wat ik al wist: ik zat middenin het tourcircus. Ik woon sindsdien wat afgelegener, maar die Tourkriebels zijn gebleven. Dus ook nu weer maakt zich een zekere opwinding van me meester in de aanloop van dat wielerfestijn. Wat dopingautoriteiten er ook van mogen vinden, ik blijf fietsfanaat. En ik blijf de Tour volgen. Wellicht iets minder onbevangen dan vroeger, maar ik laat mijn fietsfeestje niet bederven. Misschien wordt er sterker geacteerd dan in het Zwanenmeer van Tchaikovsky, maar een renner bergopwaarts zien sterven in schoonheid is de ultieme fietservaring. Als je zelf al bent afgestapt dan.
Dit jaar begint de Tour op Corsica. Bijzonder, want dit Zuid-Franse eiland wordt geteisterd door een ‘eeuwigdurende’ onafhankelijkheidsstrijd. Men wil autonoom zijn in plaats van Frans departement. Over sterven in schoonheid gesproken trouwens: vorig jaar 19 aanslagen op l’Île de beauté…. Ik bedoel maar.
Bon, ik vond dus vandaag uit dat etappe 5 van de Tour (Cagnes-sur-Mer naar Marseille, 219 km) weer gewoon vanuit het keukenraam te volgen is. Reden voor het recept van een onnavolgbaar populair Corsicaans koekje. In een vloek en een zucht in elkaar geknutseld, en multi-inzetbaar. Bij de thee, bij de koffie, bij een glaasje rood en een bordje kaas, of met een lik Nutella bij het ontbijt. Hoog tijd dat de Zuid-Franse grenzen worden opgerekt en canistrelli een tour du monde gaat maken.

Ingrediënten:
500 gram bloem
1 zakje levure chimique (bakpoeder)
130 gram suiker
1 dl olijfolie
1 dl witte wijn
1 borrelglaasje pastis
citroenrasp van 1 citroen
1 theelepel gedroogde rozemarijn

Bereiding:

Boen de citroen en rasp de gele schil tot op het wit eraf.
Doe alle ingrediënten in een ruime kom, zet de kneedhaken van de mixer erin en maak er een lekker deegje van; het moet stevig zijn en mag niet meer kleven. Zo ja, extra bloem toevoegen. Bestuif het schone aanrecht met bloem (of leg er een stuk alu-folie op en bestuif dat met bloem) en rol het deeg uit tot een plak van zo’n cm dikte.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de deegplak in hapklare brokken, denk aan circa 3 x 3 cm.
Vet een bakplaat in met wat olijfolie en leg er de deegbrokken op, een tikkeltje uit elkaar. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat alles zo’n 10 minuten bakken. Draai dan de thermostaat naar 150 graden en laat nog circa 8 à 10 minuten nabakken: de koekjes moeten goudblond zijn, maar wel stevig als je er met de vinger op drukt. Laat de canistrelli afkoelen op een rooster. Goed afgesloten zijn ze minstens een week krokant houdbaar.

2 gedachten over “Recept van de week : Canistrelli met pastis en citroen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven