Recept van de week: Merlu braisé (gestoofde heek)

vr 19 april 2013

merlu
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten?
Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Heek!” Riep een twittervriend: “ik ben dol op heek.”
Prima vis, absoluut. Maar je moet er toch een beetje mee uitkijken. Heek is ernstig overbevist geraakt, en de visstand is nog lang niet overal hersteld. Dat heeft vooral te maken met het feit dat heek langzaam groeit en vrij laat geslachtsrijp wordt (duurt 2-8 jaar), dus als je de vis vóór die tijd uit het water slaat, kan ie zich niet voortplanten en sterft hij uit. Maar laat je het beestje met rust, dan kan hij wel 20 jaar worden en voor veel nageslacht zorgen.
Niet eten dus? Nou…. Heek uit de buurt van Spanje en Portugal kunnen we maar beter laten zwemmen, daar gaat het nog lang niet goed mee. Ter hoogte van Frankrijk treedt het herstel in, en die heek staat dan ook op de viswijzer als ‘tweede keus’ genoteerd. Maar met de Kaapse heek gaat het goed. Door strikte beheersmaatregelen heeft het bestand zich hersteld. Er worden jaarlijkse quota vastgesteld, er zijn gesloten gebieden waar gevist mag worden, en een limiet op het aantal vissersschepen. Kaapse heek staat daarom op de viswijzer te boek als ‘prima keus’.
Hè, gelukkig.

Ingrediënten:
4 heekfilets (merlu, in het Frans)
4 grote tomaten
40 gram geraspte parmesan
4 cl witte wijn
4 eetlepels olijfolie
tijm (gedroogd)
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de tomaten in plakken (vijf plakken per tomaat)
Bedek de bodem van een ovenvaste schaal met de helft van de tomatenplakken.
Bestrooi de heekfilets aan twee kanten met zout en peper (niet teveel!) en leg ze op de tomatenplakken. Leg daar de rest van de tomatenplakken bovenop en bestrooi ze rijkelijk (maar niet overdrijven) met tijm. Giet er de witte wijn overheen, vervolgens de olijfolie, en verdeel de parmesan erover.
Zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven en laat alles een kwartier garen tot de parmesan een licht gebruind(!) krokant korstje begint te vormen. Meteen opdienen, met de rest van de witte wijn in het glas.

4 gedachten over “Recept van de week: Merlu braisé (gestoofde heek)”

  1. Aardig , maar beetje kaal recept. Zou er op zijn minst wat fijngehakte knoflook aan toevoegen, zeker als je een echt mediterrane smaak wilt hebben.

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Kaal recept? Ik hou niet van culicinaties, dus we houden het simpel. Maar zoals ik altijd roep: elk recept is een basisrecept, varieer ermee, voeg toe, laat weg, en zet het naar je hand. Helemaal goed dat je dat doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven