Recept van de week: Lievere koekjes/biscuits gentils

vr 26 april 2013

Categorieën: ,

Clipboard01
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zeg nooit tegen een Rotterdammer “lievere koekjes worden niet gebakken” want dan worden de mouwen opgestroopt en dan bakt ie ze zelf. Zo gaat dat in 010.
‘t Zit erin gebakken, zullen we maar zeggen. En dat krijg je er ook na een kwart eeuw Zuid-Frankrijk, niet meer uit. Vandaar vandaag een recept voor lievere koekjes, door Google vrolijk vertaald als ‘biscuits gentils’. Dat heeft wel wat, dus zo noemen we dat voortaan: biscuits gentils. Met honing, olijfolie en chocolade. En ze smaken net zo aaibaar als dat ze klinken.

Ingrediënten:
250 gram bloem
1 groot ei
10 cl olijfolie
2 volle eetlepels vloeibare honing
4 eetlepels kristalsuiker
½ zakje korrelgist
snufje zout
100 gram pure chocolade (in korrels, of geraspt tot snippers)

Bereiding:
Doe de bloem, de suiker en het snufje zout in een ruime kom.
Klop het ei los in een ander kommetje, en voeg dat samen met de olijfolie, de honing en de gist toe. Kneed alles goed door elkaar tot een stevige deegbal. Blijft het deeg te klef, doe er dan wat extra bloem bij.
Laat de deegbal in z’n kom een uurtje opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestuif een grote snijplank, of het aanrecht, met bloem en rol het deeg uit tot een lap van zo’n krappe centimeter dik. Strooi er de chocoladekorrels/snippers overheen.
Snij de plak met een scherp mes in hapklare stukjes, of steek er met bijvoorbeeld een glas of een vormpje, serieuze koekjes van.
Vet een bakblik in en verdeel de koekjes erover; met wat tussenruimte, want ze lopen wat uit en gaan dan aan elkaar kleven. Teveel voor één bakblik? Dan in twee sessies bakken. Liever niet twee bakblikken boven elkaar, dan blijft de helft te bleek terwijl de rest verzonnebankt.
Na een minuutje of twaalf -als ze goudbruin zijn- kunnen de ‘lievere koekjes’ de oven uit. Laten afkoelen, en bewaren in zo’n ouderwets koektrommeltje van oma, of een modern hermetisch plastic ding zonder nostalgie. ’t Gaat om de kraakverse kraak tenslotte: taaie koekjes zijn niet ‘gentil’, dat zijn gebitbrekers.

2 gedachten over “Recept van de week: Lievere koekjes/biscuits gentils”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top