Recept van de week: Fruitslaatje met longo maï

vr 10 mei 2013

Categorieën: ,

longomaiVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Hier in het zuiden doen we soms dingen die noorderlingen met afschuw kunnen vervullen. Want welke gek gooit er bijvoorbeeld basilicum in z’n wijn?
Inderdaad: de Provençaal. En niet de minste, want de bedenker ervan is Nicolas Rutard, chefkok van hotel-restaurant l’Hélios op het eilandje Les Embiez voor de kust van Bandol. En dat eilandje is weer eigendom van de firma Ricard; die van de pastis. Oervader Paul Ricard kocht het -samen met het naastgelegen eiland Bendor- ergens in de jaren vijftig en maakte er een waar lustoord van dat al snel ‘grote namen’ aantrok die ook wel eens ontspannen wilden genieten zonder permanent door paparazzi achtervolgd te worden. Denk aan Salvador Dali, Fernandel, Gilbert Becaud, Joséphine Baker, Luis Mariano, Jean-Paul Belmondo, Melina Mercouri, Gagarine en Jacques Dutronc.
Tegernwoordig kunnen ook wij gewone stervelingen er vakantie vieren. Of gewoon een rondje eilandje doen. Klik hier voor meer informatie.
Maar goed, longo maï dus. Een witte wijn op basis van chardonnay, met basilicum en citroenmelisse. IJskoud heerlijk als aperitiefje, of als dessertwijn, maar ook prima om in gerechten te verwerken. Zoals in onderstaand slaatje.
Klik hier als het bij de buurtwijnboer niet te krijgen is. En neus meteen even rond bij de olijfoliën: er zitten juweeltjes tussen (met citroen, gember, roze peper). En nee, ik heb geen aandelen. Maar ik kan heel overtuigend watertanden.

Ingrediënten:
500 gram fruit (banaan, peer, meloen, druif, abrikoos, perzik, aardbei, ananas, mango, pruimen, of wat er maar voorhanden is)
sap van 1 citroen
2 eetlepels vloeibare honing
2 theelepels suiker
20 cl longo maï (of witte wijn)
8 grote basilicumbladeren
40 gram amandelschaafsel

Bereiding:
Verwijder de bladnerven en snij de basilicumbladeren in reepjes. Maak het fruit schoon en snij al het vruchtvlees in partjes/blokjes. Doe samen met de basilicum in een ruime kom en besprenkel met het citroensap. Even door elkaar husselen en dan over vier schaaltjes verdelen.
Verwarm de longo maï/wijn in een pannetje op laag vuur, voeg de honing en de suiker toe en roer tot de honing en de suiker gesmolten zijn; niet laten koken! Het mengsel tot lauwwarm laten afkoelen en dan over de saladeschaaltjes verdelen. De schaaltjes een uurtje op een koele plaats laten staan, maar niet in de koelkast. Denk aan de bijkeuken, de badkamer, de trap/voorraadkast.
Laat intussen het amandelschaafsel goudbruin kleuren in een droge koekenpan op laag vuur. Niet te donker laten worden, want dan gaat het bitter smaken. Strooi het vlak voor het opdienen over de schaaltjes.
Lekker met een glaasje zoete dessertwijn erbij, zoals baume de venise, port, of met de rest van de longo maï.

2 gedachten over “Recept van de week: Fruitslaatje met longo maï”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven