Recept van de week: Tagliatelle quattro formaggi

vr 3 mei 2013

pasta kaasVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Door de nattigheid van de afgelopen weken is het gras zo’n beetje uit de grond gespóten. Maaien dus. En dat dan niet met zo’n elektrisch stadsdingetje, maar met een serieuze benzine slurpende bosmaaier. Want samen met het gras is er zoveel taaie wildgroei opgeschoten dat elke beschaafde maaier er zijn tandjes op stuk zou bijten. ’t Is zwaar werk, al helemaal omdat er vóór lunchtijd natuurlijk -behalve water- geen slok gedronken mag worden: levensgevaarlijk!bosmaaier
Ik laat het dan ook graag aan anderen over, terwijl ik me in de keuken om de lunch bekommer. Ik ken slechtere werkverhoudingen.
Een stevige hap met een welverdiend glaasje gaat er na de noeste arbeid natuurlijk soepeltjes in. Alhoewel…. Van zo’n dreunende bosmaaier krijg je flink trillende handjes. Voorafgaande aan de lunch even uitpuffen met een aperitiefje dan maar. Met halfvolle glazen, anders klotst alles over de rand.
En na de lunch wordt er vanzelfsprekend niet meer met bosmaaiers rondgehopst.

Ingrediënten:
400 gram tagliatelle (andere pastasoort mag ook)
100 gram mozzarella
100 gram stevige geitenkaas
100 gram gorgonzola
100 gram geraspte parmesan
1 dessertlepel gedroogde oregano
½ bosje bieslook
2 tenen knoflook
handje gepelde walnoten
snufje nootmuskaat
olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Maak eerst de kaassaus, maar zet al wel vast een pan met water en een flinke plets olijfolie op, voor de pasta. Terwijl het water aan de kook komt is er ruim tijd voor de sausbereiding.
Pel de knoflooktenen, hak de bieslook fijn, hak de walnoten in stukjes.
Snij de mozzarella in brokjes. Haal zo dun mogelijk de ‘korst’ van de gorgonzola en snij de kaas in stukken. Snij de geitenkaas in stukjes. Zit er een korst omheen, dan die wegsnijden (koop dus iets meer kaas, vanwege dat snijverlies).
Het water voor de pasta zal nu wel koken. Doe de pasta erin en kook ‘aldente’ (beetgaar).
Maak intussen de saus door in een koekenpan een scheut olijfolie warm (niet heet!) te laten worden. Doe de mozzarella de gorgonzola en de geitenkaas erbij en laat onder af en toe roeren smelten op laag vuur. Knijp de knoflooktenen erboven uit, doe de oregano erbij, plus een snufje nootmuskaat, en geef een flinke draai aan de pepermolen. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Wees voorzichtig met het zout: dat zit al flink in de drie kazen, en dan komt de parmesan er straks ook nog bij.
Roer alles nog even goed door elkaar en draai het vuur uit.
Doe de beetgare pasta over in een vergiet, schudt goed uit (niet afspoelen!) en verdeel over de borden. Giet de saus er overheen, verdeel de gehakte walnoten erover, en versier met de gesnipperde bieslook. Geef de parmesan er los bij, zodat iedereen lekker zelf kan strooien.
Een glaasje erbij is uiteraard toegestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven