Recept van de week: Caponata

vr 17 mei 2013

Clipboard01Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Blinde paniek vandaag in Cannes. Waar was de ‘Palme d’Or’?
Afgelopen nacht is er namelijk voor zo’n 1 miljoen dollar (€ 777.000) aan sieraden gestolen uit de Novotelhotelkamer van een employé van het befaamde juweliershuis Chopard, dat elk jaar die gouden palm ter waarde van € 20.000 beschikbaar stelt. Het kamerkluisje waarin de bling bling lag te overnachten, werd vakkundig losgesloopt en meegenomen. De peperdure protsprullaria waren naar Cannes gekomen om er de ‘celebs’ mee te versieren die sinds woensdag de roodbeloperde trappen van het Palais des Festivals mogen beklimmen vanwege het 66ste Filmfestival. Reclame, die voor Chopard goud waard is. Maar ik vind het altijd een beetje armoedig. Ben je beroemd en meestal ook nog steenrijk, ga je met een setje geleende glimmertjes op pad. Goedkoper kan niet.
Maar goed, de hamvraag was natuurlijk: zat de ‘Palme’ ook in dat kluisje?Clipboard02
Dat laat Chopard vanmiddag in een speciaal persbulletin in het midden. We moeten het doen met de mededeling dat “de ‘Palme d’Or’ veilig is.” Opluchting alom, maar ik denk dat die dieven gewoon te slim waren om zo’n onverkoopbaar gouden palmtakje mee te jatten. En ik vind die kluiskraak dus zo erg niet. Chopard is ongetwijfeld tot de tanden toe verzekerd. En nu nog meer verzekerd van geweldige media-exposure; daar kan geen reclamebudget tegenop.
Wat dat met ‘caponata’ te maken heeft? Nou kijk, bij mijn lokale groentenjuwelier vond ik prachtige aubergines die als paars goud lagen te glanzen. Die móest ik ontvreemden om er een mooie ratatouille mee te maken. De Siciliaanse variant natuurlijk, caponata. Maar dat hoef ik vast niet uit te leggen.

Ingrediënten:
4 stevige aubergines
2 stengels bleekselderij
3 uien
5 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten (800 gram)
250 gram zwarte olijven (ontpit)
60 gram kappertjes
100 gram rozijnen
½ bosje verse basilicum
1 volle eetlepel herbes de provence
balsamicoazijn
olijfolie
peper

Bereiding :
Snij de selderijstengels en de aubergines in stukjes. Kook ze in ruim water in een kwartiertje gaar. Giet ze af en hou apart.
Pel intussen de uien, snij ze in stukjes en bak ze in een ruime koekenpan met een scheut olijfolie, glazig. Doe er de olijven en de kappertjes bij en laat even meefruiten. Knijp de knoflook er boven uit en roer alles door.
Voeg de aubergines en de selderij toe. Haal de gepelde tomaten uit het blik (sap bewaren!) en snij ze in stukken. Doe de tomaten en de rozijnen bij de rest van de groenten in de koekenpan en laat een vijftal minuten meesudderen. Voeg er een ferme scheut balsamicoazijn, het tomatensap, en de herbes de provence aan toe, geef een paar ferme draaien aan de pepermolen. Laat alles met het deksel op de pan nog een minuutje of tien pruttelen.
Verdeel over de borden en snipper er de verse basilicum overheen.
Mag warm en afgekoeld gegeten worden. Met stokbrood, met pasta, met rijst, bij iets kippigs, vlezigs of vissigs. Gewoon, omdat het Cannes.

6 gedachten over “Recept van de week: Caponata”

 1. palmpje hier palmpje daar palmpje overal
  was de kraker soms een Siciliaan?
  nou ja als die maar koken kan.
  heerlijk gerecht. .
  bedankt
  Susan

 2. Hola Renée, wat een lekker recept. Kan het hier in cafe lezen dankzij wifi. Liefs vanachter tafel met tapas, Mensje

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 17 mei 2013 om 17:54 heeft “Kijk, Zuid-Frankrijk!” het volgende geschreven:

  > >

 3. Beste Renee,

  Je “Opgestroopte mouwen” hebben mij onder andere gegrinnik, gegraaf in mijn geheugen (ook stamgast geweest in Oud-Holland) en af en toe een dikke strot bezorgd, maar vooral veel leesplezier. Jammer dat ik van nature zo snel lees en dat ik het in één dag uit had. Maar daar kan jij dan weer niks aan doen ;-)

  Mijn complimenten en bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Lisette Seinen

  1. Dag Lisette,
   Wat een klein wereldje is het toch. En (groot)Rotterdammers zitten echt overal hè. Maar ik vind het fijn om te horen dat je gegrinnikt, gegraven en gesnotterd hebt. En sorry dat je leesplezier niet langer duurde. Zal ik er de volgende keer dan maar 800 pagina’s van maken? ;-]
   In elk geval, merci! Ben blij met je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven