Recept van de week: Tonijncake

vr 16 augustus 2013

Categorieën: , ,

tonijncake
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vorige week een begin gemaakt met picknickhapjes (klik hier) en zoals beloofd vandaag een vervolg. Inmiddels hebben we ‘ascension’ (Maria hemelvaart, 15/8) achter de rug. Veel Fransen maken van die katholieke vrije dag gebruik om er een lekker lang weekeinde uit te slepen. Ascension viel op donderdag, dus met één ingeleverde vakantiedag heb je meteen vier dagen vrij: ‘faire le pont’ (bruggetje bouwen) noemen ze dat hier. En natuurlijk trekt weer iedereen er massaal op uit, en staan de wegen het hele weekeinde filevol (klik hier voor een actueel overzicht). Dus als dat prettige picknickplekje aan zee of dat rustieke grasveldje aan de oever van de rivier niet op tijd gehaald wordt vanwege overvolle wegen, en de hongerklop slaat toe, dan laat onderstaand hapje zich ook smakelijk wegwerken in de auto. Het erbij gedachte frisse glaasje moet dan maar een glaasje fris worden.
Tip: blijf thuis, en picknick op het balkon of in de tuin.

Ingrediënten:
1 blik tonijn op olie (250 gram)
100 gram geraspte gruyère
handje ontpitte olijven
6 zongedroogde tomaatjes (op olie)
100 gram bloem
3 eieren
10 cl melk
10 cl olijfolie
1 zakje korrelgist
witte peper, snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Giet de tonijn af en prak het visvlees los met een vork.
Snij de olijven in dunne ringetjes, snij de tomaatjes in smalle reepjes.
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden, en breek daar de eieren in. Mix door elkaar met de mixer op de laagste stand.
Voeg de melk en de olie toe, mix alles weer door elkaar.
Doe er de gist en de gruyère bij en mix nogmaals.
Voeg de tonijn, de olijven en de tomaatjes toe. Strooi er ruimhartig witte peper overheen, eventueel nog wat zout, maar niet teveel want er zit al flink wat zout in de tonijn en de olijven. Niet meer mixen nu, maar alles voorzichtig door elkaar scheppen tot de boel min of meer gelijk verdeeld is.
Vet een cakeblik in en giet het mengsel in de vorm.
Laat de tonijncake in het midden van de voorverwarmde oven in circa 40 minuten gaar en goudbruin worden. De cake is gaar als je er een satéprikker in steekt, en je die er zonder aanhangsels weer uit kunt trekken.
Laat de cake afkoelen en schud hem uit de vorm. Snij ‘m in dikke plakken. Kan zowel lauwwarm als koud gegeten worden. In de koelkast blijft de cake minstens een paar dagen goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven