Recept van de week: Oeufs à la neige

oeufsVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Al de hele week dreigt het lokale weerbericht met sneeuw. Alleen, die komt maar niet. Ja, een stuk hogerop, in de bergen. Hier -op 400 meter hoogte- moeten we het doen met bakken regen, nog steeds. Gaan we lopen klagen? Nee hoor. We gaan gewoon zelf sneeuw maken: oeufs à la neige. Een dessert dat beslist in de categorie troost-eten valt. Mij hoor je niet meer!

Ingrediënten:
½ liter melk
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
50 gram suiker + 70 voor de karamel
1 eetlepel maïzena
½ kleine citroen
snufje zout

Bereiding:
Splits de eieren (de witten in een kom, de dooiers in een andere).
Hou 3 eetlepels suiker apart en mix de eierdooiers met de rest van de 50 gram suiker door elkaar, roer er op het laatst de maïzena door.
Breng de melk en het zakje vanillesuiker zachtjes aan de kook.
Giet het eierdooiermengsel onder goed roeren voorzichtig bij de kokende melk. Laat de massa op een laag pitje (niet laten koken!) al roerend langzaam dikker worden tot een mollige saus. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Verdeel de saus over vier borden of schaaltjes.
Klop de eiwitten stijf met de achtergehouden drie eetlepels suiker en een snufje zout.
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Schep met een pollepel een flink bolletje stijf geklopt eiwit uit de kom en laat dat in het kokende water ‘los’. Voeg er net zoveel bolletjes aan toe als er ruimte is; ze moeten niet aan elkaar gaan kleven. Laat de bolletjes even pocheren en vis ze er weer uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Ga door tot al het eiwit op is.
Maak een karamel door in een pannetje op laag vuur het sap van de halve citroen en 70 gram suiker op te lossen en tot een goudbruine siroop te laten kleuren.
Verdeel de bolletjes eiwit over de schaaltjes met saus en giet er tot slot een straaltje karamel overheen.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

7 gedachten over “Recept van de week: Oeufs à la neige

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: