Recept van de week: Chèvre/tomatentaartje

vr 21 februari 2014

Clipboard01
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Druk druk druk. Deadlines voor m’n blad Côte & Provence en dus eigenlijk te weinig tijd om te koken. Maar lekker eten, ja, dat moet natuurlijk. Heerlijk als je dan gewoon iets simpels in de oven kunt gooien en je op afroep van het ‘we-zijn-zover’-biepje aan tafel kunt.
Had je gedacht. Dat ging gisteren dus akelig mis.
Ik had gewaarschuwd moeten wezen; al de hele middag gaf de ‘onduleur’ (de accu die onze computers beschermt tegen de fluctuaties in het Franse stroomnet) onheilssignalen af. Dat de elektrische verwarming op het thuiskantoor niet te temperen bleek, behalve door ‘m af te zetten, was ook geen geruststellend gegeven. Maar -zoals gezegd- druk, dus zonder erbij na te denken de oven ingeschakeld en nog gauw een (kort!) avondrondje met de honden gemaakt. Bij terugkomst stond de oven angstaanjagend te hyperventileren. De ventilatie, die inschakelt bij dreigende oververhitting, draaide op volle toeren. Terwijl de oven al volautomatisch was uitgeschakeld. Ik dank de voorzienigheid nog steeds op m’n blote knietjes dat ik indertijd voor een veilig fornuis heb gekozen, ondanks de prijs, dat is ie meer dan waard. Maar wat er gebeurd was?
Een eind verderop wordt een huis gebouwd, men is in de eindfase en druk bezig met de aanleg van het elektriek. Maar nee, “pas ici hein. Ça doit être une erreur général de l’EDF.” De EDF gebeld. De computerstem gaf te kennen dat er geen storingen te melden waren. Maar iemand liegt, en ik vertrouw het niet.
Dus als ik straks het hieronder beschreven chèvre/tomatentaartje in de oven schuif, blijf ik er naast zitten. Met een mooi glas rood, dat wel.

Ingrediënten:
1 rol koelvers bladerdeeg (of 4 plakjes diepvries)
2 à 3 tomaten
1 rolletje geitenkaas
8 blaadjes verse basilicum
1 krappe eetlepel mosterd
½ eetlepel herbes de Provence

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het bladerdeeg uit en leg het -met het bakpapier eronder- in een lage bakvorm. De overhangende randen afsnijden (ik gebruik een schaar, gaat een stuk soepeler). Bij gebruik van diepvriesplakjes: het papier verwijderen, de plakjes laten ontdooien, de bakvorm invetten en de plakjes erover verdelen. Druk de randen stevig op elkaar en snij de overhangende randen weg.
Prik het bladerdeeg over de hele bodem in met een vork en zet de vorm in de oven tot het deeg goudbruin verkleurt.
Haal de vorm eruit en laat de boel afkoelen.
Snij intussen de tomaten en de geitenkaas in plakjes. Laat kop en kont van de rol geitenkaas weg; teveel korst, dat smelt niet lekker weg straks.
Snij de basilicum in reepjes.
Besmeer de bladerdeegbodem heel dun met mosterd. Verdeel de tomatenplakjes erover, dan de basilicum en daarna de plakjes geitenkaas.
Bestrooi alles met de herbes de Provence.
Zet de vorm in het midden van de oven en laat in een half uurtje alles gaar worden en wegsmelten. Hou het wel een beetje in de gaten: als de geitenkaas te donker wordt en zwarte randjes begint te vertonen, gaat ie bitter smaken.

10 gedachten over “Recept van de week: Chèvre/tomatentaartje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven