Recept van de week: Oeuf cocotte met asperges

vr 18 april 2014

cocotteVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik snap er nog steeds niks van, die Passion-gekte in Nederland. Zag vandaag in de digitale kranten dat er gisteren liefst 3,2 miljoen mensen naar de vierde editie van het spektakel hebben gekeken. Voor de buis dan, er waren ook nog eens 20.000 liefhebbers naar Groningen getrokken om er live bij te zijn. Groningen! Toch niet om de hoek voor iedereen. Hier in Frankrijk is dat (vooralsnog?) ondenkbaar. Even afgezien van de kerkgang, gaat Pasen toch vooral om de paasmarkten en de paasdis. Maar dat is in Nederland natuurlijk niet anders. Dus ik draag m’n steentje bij. Of eigenlijk m’n eitje. Ik zet er de Matthäus Passion van Bach bij op, m’n eigen passie. Brunch ze!

Ingrediënten:
4 grote eieren
4 dunne plakjes bacon
8 groene asperges
4 eetlepels mascarpone
geraspte parmesan
uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Groene asperges hoeven vroeg in het seizoen, als ze nog dun zijn, meestal niet geschild te worden. Afboenen (niet de kopjes) onder de kraan en het onderste uiteinde eraf snijden is dan voldoende. Kook de asperges in ruim water in 15/20 minuten beetgaar. Af en toe controleren, het kan ineens snel gaan. Laat ze meteen afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Snij het bovenste deel met kopje eraf en snij de rest in stukjes. Hou de kopjes apart.
Snij de plakjes bacon in reepjes en bak ze, zónder olie of boter, in een koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig. Draai het vuur laag en doe er de mascarpone bij. Laat zo’n 2 minuten pruttelen, af en toe omroeren. Doe er de asperges bij, draai er wat peper overheen en roer door elkaar. Draai het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet vier ovenbakjes/schaaltjes in met olijfolie.
Verdeel het bacon/asperge/mascarponemengsel over de bakjes en bedek alles met een dun laagje parmesan.
Breek boven elk bakje een ei: laat eerst zoveel mogelijk het wit eruit lopen en probeer de dooier heel te houden en die er op het laatste moment pas bovenop te laten glijden. Wel vlak erboven hè, anders is de moeite voor niks.
Drapeer er de achtergehouden aspergepunten omheen, geef nog een draai aan de pepermolen.
Zet de bakjes in een deels met water gevulde ovenschaal) de bakjes moeten nog wel een stukje boven het water uit steken) en zet die in het midden van de voorverwarmde oven. Na een minuutje of 10 is het eiwit gestold en zijn de dooiers nog bijna vloeibaar. Zo niet, dan nog even langer laten staan. Lekker heet serveren, maar geef iedereen wel een bordje onder z’n bakje!
Geef er (geroosterd) brood bij om mee te soppen.

2 gedachten over “Recept van de week: Oeuf cocotte met asperges”

  1. Bonsoir Renée,
    Het ziet er niet alleen heerlijk uit, lijkt me ook lekker.
    We gaan met vrienden uit eten met Pasen, maar het zal 2e paasdag ook goed smaken.
    Ik wens jou en je man gezellige en zonnige paasdagen en mocht het tegenvallen, neem dan nog een dubbele pastis.
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven