Recept van de week: Lamskoteletjes met balsamicosaus

vr 25 april 2014

LC19_Lamb-Chops-with-Pomegranate_s4x3 Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik ben al vele jaren fan van Peter van Straaten. Met een paar rake lijnen weet deze geniale tekenaar complete werelden te schetsen, die je in één oogopslag kunt bevatten en doorgronden. Sommige van die tekeningen blijven je de rest van je leven bij, zoals deze: twee opbollende heren op leeftijd, keurig in kostuum, hangen wat verveeld tegen een boerenhek. Achter hen vermoed je een riant buitenhuis. Voor hen dartelen wat lammetjes in de wei, het is lente. Bijschrift: “Takje tijm, teentje knoflook….”
Klaar, het hele verhaal is verteld.
Ik moet er altijd even aan denken als ik iets met lamsvlees wil doen. Mijn man ook, dat is minder want die is vleesverlater en al bijna geheel vegetariër. Ik huldig vooralsnog het standpunt dat een dier een leuk leven gehad moet hebben, en een genadig einde.
Dus vandaag een recept met lamskoteletjes die vrij in de wei gedarteld hebben.

Ingediënten:
8 lamskoteletjes
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel gedroogde tijm
1 kleine ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel balsamicoazijn
1 dl kippenbouillon (van ½ tablet)
klont boter
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen en snij ze fijn.
Leg de koteletjes op een stuk aluminiumfolie en bestrooi ze aan twee kanten met zout en peper, en met de gedroogde kruiden. Leg er een ander stuk alufolie overheen en laat zo’n 15 minuten rusten zodat de smaak van de kruiden in het vlees kan trekken.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak er de kotelletjes snel in aan. Laat ze daarna nog een minuut of 3, 4 aan elke kant bakken; iets langer voor wie ze helemaal doorbakken wil.
Leg ze op een schaal, bedek ze weer met alufolie en hou ze warm in de oven (laagste stand).
Los de halve bouillontablet op in 1 dl water.
Doe de ui in het bakvet in de koekenpan, roer de aanbaksels los en laat de ui op laag vuur glazig worden. Doe de knoflook erbij en roer alles goed om. Voeg de balsamico toe, roer door en doe dan de bouillon erbij. Laat alles zo’n 5 minuten onder regelmatig roeren op halfhoog vuur inkoken; er moet ongeveer de helft van het vocht overblijven.
Draai het vuur uit en voeg een stevige klont boter toe. Goed roeren, zodat de saus bindt.
Verdeel de koteletjes over de borden en giet de saus er overheen.
Lekker met bijvoorbeeld verse spinazie of asperges.

2 gedachten over “Recept van de week: Lamskoteletjes met balsamicosaus”

  1. Dag Renee, dank voor het prachtige woord vleesverlater! Toch beter dan de part-time-vegetarier zoals ik mezelf graag beschouw, vooral ook vanwege de lamskoteletjes die zo nu en dan op mijn bord springen. Erover doordenkend is vleesverlatende misschien toch correcter voor iemand die in dit proces zit. Wb de lamskoteletjes kan ik de 8 stukjes vlees die op en neer springen in de wei maar niet van mijn netvlies wissen, dank dus ook voor jouw niet geheel correcte formulering. Bien cordialement uit de Cevennes, Atty Tordoir

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven