Recept van de week: Chiclete com banana

vr 9 mei 2014

DSCF04741Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nou nou, dat heeft geduurd. Maar er kan weer buiten geluncht worden. Min of meer dan, het wil soms nog steeds gemeen dicht trekken zo halverwege de maaltijd, en dan steekt er een pittige mistral de kop op. Dat vraagt om een snel bordje, liefst zo zonnig mogelijk, zodat de vlucht naar binnen toch nog in ‘optima forma’ eindigt. Ik heb hem geloof ik ooit al eens genoemd, maar daarvoor is de bananensalade van mijn echtgenoot toch wel de ideale ‘vluchtgenoot’. Inmiddels een klassieker in de huiselijke kring die bekend staat als ‘chiclete com banana’. En wel hierom. Dit liedje deden we ooit op in een treurig winkelcentrum-eethok in Portugal, waar de kok van dienst aan je tafeltje verscheen met een scherp geslepen zwaard waarmee hij snippers vlees van een uit de manshoge grill gerukte mega-spies op je bord houwde. We hadden er niet om gevraagd, we hadden een salade besteld. Dat bananenliedje was de hit van het moment en schalde op stadionsterkte de tent door. Het redde de dag. Ik word er nog steeds vrolijk van. Vandaar.
Hierbij de basisversie van de salade, maar er kan van alles bijgegooid worden, van paprika en boontjes tot en met…. , nou ja, zie maar waar je vrolijk van wordt.

Ingrediënten:
1 krop sla (laitue)
3 bananen
2 tomaten
1 flinke hand amandelschaafsel

Voor de dressing:
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel zoete ketjap
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook (uit de knijper)
peper uit de molen

Bereiding:
Pluk de krop sla uit elkaar, verwijder de buitenbladen en de nerven en scheur de rest in stukjes. Was en droog de sla in de slacentrifuge. Snij de tomaten in stukjes. Pel de bananen en snij ze in cm-dikke schijfjes, verdeel in twee porties.
Meng in een ruime kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Rooster het amandelschaafsel, in een droge koekenpan op laag vuur, goudbruin en haal meteen uit de pan. Laat afkoelen. Doe een scheutje olijfolie in de warme koekenpan en bak er de helft van de bananenschijfjes, onder voorzichtig omscheppen, even in aan. Haal meteen van het vuur en laat afkoelen. Doe van alle ingrediënten een laagje in de kom, en ga zo door tot alles op is. Meng pas vlak voor het opdienen alles luchtig door elkaar. Lekker als lunchhapje met een stukje stokbrood, of bijvoorbeeld bij gebakken vis of kip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven