Recept van de week: Tomates à la provençale

vr 11 juli 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Een klassiekertje vandaag: gebakken tomaat op z’n Provençaals. Ergens halverwege de negentiende eeuw dook een eerste recept ervan op in een kookboek, maar waarschijnlijk bestaat het gerecht al sinds de allereerste tomaten een paar eeuwen eerder vanuit Latijns-Amerika onze kant op kwamen.
De planten met die rare rode bollen werden eerst als siergewas gezien en voor giftig versleten. Daar zit iets in. Net als aardappel en aubergine behoort de tomaat tot de nachtschade-familie en bevat de (onrijpe groene) vrucht een natuurlijke gifstof die in heel grote hoeveelheden inderdaad schadelijk kan zijn. Maar toen eenmaal bleek dat je rijpe tomaten zonder gevaar kon eten (tenzij je er echt allergisch voor bent) en bleek dat je er heel veel lekkere gerechten mee kon maken, was het pleit gauw beslecht. Al bleef de Academie Française nog tot 1835 weigeren ‘tomaat’ (van het Inca-woord tomalt) als een serieus Frans woord te erkennen. De taalbewakers noemden de vrucht liever ‘pomme du Pérou’, ‘pomme d’or’ of -nog mooier- ‘pomme d’amour’: een vrucht om van te houden.

Ingrediënten:
8 rijpe tomaten
4 tenen knoflook
½ bosje peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
4 afgestreken eetlepels paneermeel
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Snij de tomaten in tweeën en haal de pitjes er zoveel mogelijk uit.
Pel de knoflooktenen en hak ze fijn, snij de peterselie zo fijn mogelijk.
Meng de knoflook en de peterselie door elkaar in een kom.
Vet een grote koekenpan met anti-aanbaklaag in met een stukje keukenpapier en wat olijfolie. Laat de pan heet worden en leg de tomaten erin met de snijkant naar onderen. Laat ze een minuut of wat op hoog vuur bakken, tot het meeste vocht eruit verdampt is, draai het vuur laag en draai de tomatenhelften om. Bestrooi de binnenkanten van de tomaten met wat peper en zout, plus de oregano. Verdeel het knoflook/peterseliemengsel erover, bestrooi ze met paneermeel en besprenkel alles ruimhartig met olijfolie.
Leg een deksel op de pan en laat de tomaten nog een minuut of 5 à 10 (afhankelijk van de grootte) op laag vuur garen. Niet te lang: ze moeten zacht worden, geen pap.
Lekker bij vlees, bij vis, en bij de borrel.

3 gedachten over “Recept van de week: Tomates à la provençale”

  1. Bon soir Renée,
    Weer een heerlijke variatie op de bekende tomatenrecepten, bedankt.
    We hebben weer rust in huis, hoeven alleen nog Tour te kijken, rustgevender dan voetbal, waar ik konstant maagkrampen van kreeg.
    Fijn weekend,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven