Recept van de week: Taboulé fait maison

vr 18 juli 2014

76601435Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Sinds afgelopen maandag kennen we in Frankrijk een officieel nieuw keurmerk voor restaurants: ‘fait maison’. Dat keurmerk mag alleen gevoerd worden als de chef werkelijk iets toevoegt aan de producten waarmee hij/zij werkt. Dus geen diepvriespatat, geen tomatensaus uit een potje, en de ´huisgerookte´ zalm moet daadwerkelijk door de keukenbrigade zelf gerookt zijn.
Is de vraag hoe in de duizenden restaurants van Frankrijk gecontroleerd kan worden of er niet met ´fait maison´ gesjoemeld wordt. Maar in het restaurantwezen is men blij met het keurmerk. Een chef die zich op ´fait maison´ mag beroepen, geldt als een ´artisan-cuisinier´.
Mooi zo. Sinds afgelopen maandag ben ik dat dus ook, want al mijn gerechten zijn altijd helemaal ‘huisgemaakt’.
Zoals deze taboulé met frisse groenten, kruiden en bulgur (een graanproduct gemaakt van verschillende soorten (harde) tarwe die wordt gestoomd, gedroogd en daarna grof gemalen of gebroken. In de meeste supermarkten verkrijgbaar, of bij de speciaalzaak.

Ingrediënten:
400 gram bulgur
½ bosje peterselie
½ bosje mint
4 bosuitjes of 1 kleine ui
½ komkommer
1 kleine groene paprika
12 kerstomaatjes
1 limoen of een ½ grote citroen
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
zout, versgemalen peper

Bereiding:
Breng de bulgur met wat water (de bulgur moet nét onder staan) aan de kook en draai het vuur meteen uit. Laat een kwartiertje staan, zodat al het vocht geabsorbeerd wordt. Indien niet: nog heel even op hoog vuur doorwarmen en meteen het vuur weer uitzetten. Laten afkoelen in de pan.
Snij de halve komkommer in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit, snij in kleine blokjes, bestrooi ze met wat zout en laat ze uitlekken in een zeef.
Halveer de paprika, haal de zaadlijsten eruit, snij het vruchtvlees in mini-dobbelsteentjes, breng die even aan de kook in een pan met ruim water, draai het vuur uit, laat een minuutje of tien staan en gooi de paprika bij de komkommer in de zeef.
Snij de kerstomaatjes in vieren.
Pel de teentjes knoflook.
Pel en snipper de ui.
Snipper de peterselie en de mintblaadjes.
Pers de limoen/citroen uit.
Klop in een ruime kom de olijfolie, het citroensap, de knoflook (uit de knijper) plus peper en zout tot een mollige saus. Roer er de komkommer, paprika, tomaat, ui, mint, peterselie en de bulgur doorheen. Laat een half uurtje op een koele plaats staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen en ontplooien.
Lekker als bijgerecht of als lunchhapje.

4 gedachten over “Recept van de week: Taboulé fait maison”

 1. beste Renée, al een tijdje volg ok je blog en heb al een paar recepten gemaakt. Prima, smaakt naar meer. Nu een technische vraag. Abientot is nu twee maanden online en het loopt lekker. Nu moet ik ook wat meer gaan mailen met een nieuwsbrief. Jouw nieuwsbrief in wordpress ziet er heel goed uit, netjes, verzorgd en niet te opdringerig. De vaargeul is hoe doe je dat? Met welk programma van wp? Hoor graag van je,
  A bientot
  Daniel

 2. Ineke van Straaten

  Heerlijk op een warme zomerdag! Soms gebruik ik couscous ipv bulghur. Het is een van mijn lievelingsgerechten. :)

  1. Dag Ineke,
   Couscous is eigenlijk hetzelfde, als het gemaakt is van tarwe tenminste (kan ook rijst, spelt of mais zijn) alleen de fabricage verschilt: de zemelen worden weggeblazen en dan blijft er gries(meel) over. De grove variant wordt als couscous gebruikt. Dus dat doe je goed :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven