Recept van de week: Provençaalse clafoutis van zalm

vr 12 december 2014

17125797
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Bij clafouris denk je bijna automatisch aan kersen. Heerlijk, zeker, maar ‘le temps des cerises’ laat nog wel even op zich wachten. Ander fruit dan maar, dat nu wel verkrijgbaar is? Nee, we gaan dit keer voor hartig, we stoppen er zalm in. ’t Idee is misschien even wennen, maar eigenlijk kun je een clafoutis (clafotís in het Occitaans) behalve met fruit, met van alles hartigs maken; met tonijn, met dobbelsteentjes ham, met blanquette de veau, met kip. En dan verandert het van een nagerecht in een voorgerecht. Maar hou de porties bescheiden, het is behoorlijk machtig.

Ingrediënten:
2 moten rauwe zalm
2 tomaten
½ bosje bieslook
1 eetlepel herbes de provence
100 gram jonge geitenkaas
10 cl vloeibare room
2 eieren
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
15 gram bloem
zout, peper

Bereiding:
Verhit de oven voor op 210 graden.
Haal het vel van de zalm (of vraag tevoren de visboer dat te doen) en snij de moten in dobbelstenen.
Dompel de tomaten een minuutje in heet water en trek het velletje eraf. Snij ze in vieren, haal de harde kern en de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees eveneens in dobbelstenen.
Pel de knoflookteen, snipper de bieslook.
Doe de zalm en de tomaat in een kom en doe er de olijfolie, de herbes de provence, de bieslook, een stevige snuf zout, flink wat peper en de uitgeperste knoflookteen bij. Meng alles voorzichtig door elkaar.
Klop in een ruime kom de eieren los en klop er de verbrokkelde geitenkaas, de room en de bloem doorheen, plus wat zout en peper. Zet weg.
Vet vier 1-persoons ovenschaaltjes in met wat olijfolie, of bekleedt ze met bakpapier, en verdeel het zalm/tomaatmengsel gelijkmatig over de schaaltjes. Zet ze in het midden van de voorverwarmde oven en laat alles een minuut of vijf garen. Niet langer, anders wordt de zalm straks te droog.
Haal de schaaltjes uit de oven, draai de ovenstand terug tot 180 graden.
Giet het eiermengsel uit over het zalm/tomaatmengsel in de schaaltjes. Zet ze terug in de oven en laat de clafoutis in zo’n 15 à 20 minuten goudbruin bakken.
Je kunt de schaaltjes zo serveren, of ze omkeren op een bord.

2 gedachten over “Recept van de week: Provençaalse clafoutis van zalm”

 1. Hallo Renée,
  Helemaal off-topic en ook niets met jouw heerlijke gerechten te maken, maar ik herinner me een vraag van jou over een steenmarter.
  Jij vroeg je af hoe je een steenmarter ui thuis kunt verjagen. Daarop heb ik jou een idee over het gebruik van hoge tonen aan de hand gedaan.
  Ook wij hadden permanent last van een steenmarter en hebben die als volgt verjaagd. Wij hebben de locatie gevonden waar de marter de zolder op kon komen. Vervolgens hebben wij consequent gedurende 14 dagen elke dag de muur onder de ‘ingang’ van de marter bespoten met pure ammoniak. Dit vervolgens teruggebracht naar eens per week.
  De marter is weggebleven.

  Met vriendelijke groet
  Paul

  1. Dag Paul,
   Da’s inderdaad al een hele tijd geleden zeg. We hebben intussen al van alles geprobeerd -ook zo’n hoge tonenapparaat- maar tot nu toe zonder veel resultaat. Ze komen en gaan wanneer ze willen, blijven soms een langere periode weg, maar komen altijd weer terug. Probleem is dat we niet op de (kruip)zolder kunnen komen; er is nergens een toegangsluikje, foutje van de aannemer vermoed ik. En we hebben ook geen idee waar die beestjes binnenkomen. We maken er maar het beste van. Maar aardig van je dat je nog eens informeert. Fijn weekeinde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven