Extra Recept van de week: katerremedie

wo 31 december 2014

Categorieën: , ,

ChampagneCorksTeveel gegeten, teveel gedronken, iets te uitbundig 2014 in 2015 overgegoten. En morgen dreigt nieuwjaarsbezoek, of drenzen de koters, of allebei. Geen kans om de roes uit te slapen of de hele dag katterig voor de tv op de bank te hangen.
Dat vraagt om een stevige katerremedie. Liefst nog dezelfde avond/nacht, dan blijft de schade de volgende dag beperkt, en valt er wellicht zelfs aan een katerontbijt te denken.
Er zijn legio huismiddeltjes en remedies die allemaal ‘gegarandeerd’ werken. Maar die van mij werkt ècht vanzelfsprekend. Hoezo weet ik dat? Eh…..
Dus op de valreep: bonne année, bonne santé, bien arrosée, et à la prochaine!

Recepten zijn dit keer per persoon.

Stap 1: ‘s avonds laat:

Ingrediënten:
2 eieren
scheutje olijfolie
scheut wijnazijn

Bereiding:
Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan. Breek de eieren erin, dooiers -als het lukt- heel laten. Bakken tot het wit gestold is en de dooiers nog nauwelijks. Uit de pan op een bord laten glijden (neem een groot bord, dan glijdt het er minder snel naast). Zet de pan met de overgebleven olie terug op een laag pitje, giet er een scheut wijnazijn bij, roer even door terwijl het pruttelt, en giet de pan dan leeg over de eieren. Meteen opeten. Lukt dat niet, dan de volgende dag stap 2 toepassen. Lukt het wel, maar wordt het kotsen: wees blij. Scheelt de volgende dag een hoop ellende en maakt stap 2 een stuk aantrekkelijker.

Stap 2: ergens in de volgende ochtend:

Drink iets! Het liefst hetzelfde drankje waarmee de vorige avond werd besloten; vergif moet je met vergif bestrijden. Al misselijk bij het idee? Probeer een ijskoud biertje. Niet naar binnen gieten, slokje voor slokje. Lukt niet? Neem dan een half borrelglaasje pastis (Ricard, Pernod o.i.d.). Puur! In één klap achterover slaan! ’t Is even doorbijten, maar na een kwartiertje creperen wordt het leven weer een stuk aantrekkelijker en kan het ontbijt door. Neem bij dat ontbijt een groot glas vruchtensap of frisdrank; de suikers erin helpen. Slik pas na het ontbijt (eventueel) pijnstillers, met veel water en blijf dat (erbij) drinken, ook als er weer drank op tafel komt.

Maar eerst ontbijten! Niet teveel gedoe, wel effectief.

Ingrediënten:
1 zacht gekookt ei
tabasco (of zout en peper)

croissants (of een paar sneden brood)
salami
pittige kaas (oude Goudse, rijpe Comté)

Bereiding:
De openingszet: kook het ei zacht, sla het dopje eraf en lepel het leeg, maar druppel op elk hapje wat tabasco, of bestrooi met peper en zout.
Het vervolg: verhit de grill. Snij de croissants doormidden en beleg beide helften dik, met eerst salami, en daar overheen kaas. Of doe hetzelfde met twee sneden brood. Leg de croissants of sneden brood met de kaaskant naar boven net zo lang onder de grill tot de kaas gesmolten is en begint te bubbelen. Zo heet mogelijk opeten.
O ja, de koffie. Alleen loeisterke espresso komt in aanmerking (van een slap Hollands bakkie met melk en suiker word je stikmisselijk) met een groot glas water erbij. Prikwater, of een glaasje echte bubbels. Dat boert tenminste lekker weg.
Onnodig uit te leggen dat zo’n katerontbijt het beste in zeer beperkte familiekring kan worden genuttigd.

10 gedachten over “Extra Recept van de week: katerremedie”

 1. Renee,
  Goed getroffen en geschreven, komt natuurlijk niets van terecht, maar men gaat serieus aan de gang en dat is het beste recept tegen katers toch!

 2. Angélique van Lieshout

  Bij het lezen van al die anti-katerremedies, denk ik dat ik het houd op matig drinken!! Maar Renée begiet maar lekker de jaarwisseling, je weet in ieder geval wat je daarna moet doen.
  Fijne St Sylvestre, een goede jaarwisseling en een mooi 2015 met nog meer mooie wekelijkse verhalen en recepten.

 3. Hi Renee,
  Vanuit een zonnig Tenerife mijn allerliefste wensen voor 2015.
  Bedankt voor een jaar lang recepten en heerlijke colums.
  Jacqui.

 4. Goeiemorgen, de schade is hier gelukkig beperkt gebleven , dus we houden het bij een espresso en een eitje. Bedankt voor al je leuke columns waar ik altijd van geniet en een heel goed 2015 met hopelijk leuke verhalen .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven