Recept van de week: Galette des Rois

vr 2 januari 2015

Categorieën: ,

Clipboard02
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tja, daar zit je dan. Met een beetje mazzel al wel zonder kater, maar met het katterige gevoel dat het nieuwe jaar wel erg maagdelijk voor je uit dobbert. En dan zijn er ook nog die goede voornemens waaraan iedereen je straks denkt te moeten houden terwijl je al half dood gaat bij de gedachte aan een dampertje en snakt naar je dagelijkse alcoholische versnapering. En dan moet je nog op dieet ook! Niet aan beginnen! Gewoon alles uitstellen tot na Épiphanie. Dat is aanstaande dinsdag al, maar dan pik je toch mooi nog even een ontspannen weekeinde mee. Doen ze hier in de Provence ook, ‘on fait le pont’: we slaan een bruggetje.
Maar dan is het ook echt afgelopen, zelfs de kerstversieringen verdwijnen -eindelijk- uit het straatbeeld. Met Épiphanie, oftewel Driekoningen, wordt op 6 januari gevierd dat de ‘wijzen uit het oosten’ die roemruchte stal in Bethlehem zonder Tomtom wisten te vinden. Beetje laat, maar toch weer goed voor het eerste feestje van het nieuwe jaar, en vanzelfsprekend ook goed voor een speciaal feesttaartje: La Gallete des Rois, de Driekoningentaart. Gemaakt van bladerdeeg met amandelvulling. En er moet absoluut een ‘fève’ in verstopt worden. Dat was ooit een muntstuk, dateert uit de Romeinse tijd en had te maken met belastingen. Tegenwoordig worden er door (af)bakkers en supermarkten allerlei prullaria in gestopt, al naar gelang de waan van de dag. Van Schtroumpfs en Disneydingetjes tot en met onherkenbare kleiklompjes en politieke ‘has been’s’. Clipboard01
Thuisbakkers gebruiken gewoon een rauwe boon. En wie de boon in zijn taartpartje treft, mag zich de ‘koning van de dag’ noemen. In supermarkten wordt er dan ook een goudkleurig kartonnen kroontje bij geleverd waarmee je voor schut mag gaan zitten. Overigens is de dagkoning(in) ook verplicht om de volgende galette te fourneren. De taart moet in zoveel stukken gesneden worden als er aanwezigen zijn, plus één: dat stukje is -naar keuze- voor God zelf, voor de armen, of voor de onverwachte bezoeker. De eerste goede daad van het nieuwe jaar, zeg maar.

Ingrediënten:
2 rollen bladerdeeg (of 8 plakjes)
100 gam amandelpoeder
75 gram suiker
1 ei
1 eierdooier
50 gram zachte boter
3 eetlepels crème fraîche
3 eetlepels amaretto
1 zoetzure appel
1 rauwe boon

Bereiding:
Bekleed een bakvorm met de eerste rol bladerdeeg, of plak vier plakjes aan elkaar en bekleed daar de bakvorm mee (eerst de vorm invetten, of het bakpapier onder het deeg laten zitten). Prik het deeg over de hele bodem in met een vork.
Klop het ei los en meng alle ingrediënten (behalve die extra eierdooier en de appel) in een kom door elkaar en verdeel het mengsel over het bladerdeeg. Verstop er ergens (niet in het midden, dan weet iedereen meteen waar ie zit) de boon in.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij ‘m in flinterdunne partjes.
Verdeel de appelpartjes over de vulling.
Drapeer de tweede rol bladerdeeg (of de overige vier plakjes) over de vulling, druk de zijkanten goed aan, en bestrijk het oppervlak ruimhartig met eierdooier voor een mooi bruin korstje straks. Figuurzaag met een vork een decoratief patroontje in de bovenkant en prik er meteen wat gaatjes in, anders zwelt/ploft de boel tijdens het bakken. Laat de galette in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer een half uur gaar en goudbruin worden. Maar er mag best een minuutje of tien bij indien nodig. Pas na het afkoelen uit de vorm halen en in punten verdelen.

4 gedachten over “Recept van de week: Galette des Rois”

  1. Hallo Renée, goed recept en leuke traditie. Ik ken het vanuit Zwitserland. Daar bakken de bakkers “es Königebrot” (met een kroontje erin verstopt) en leveren er een gouden kroon bij. Het begint met nieuwjaar, dan geef je de gastvrouw, vriend, vriendin of elkaar een rose biggetje van marsepein, als zoete start van het jaar en een schoorsteenveger gemaakt van pijpenstokers, zodat de schoorsteen het hele jaar rookt. Dergelijke tradities mis ik in Nederland. Het recept van de Galette des Roies ga ik zeker maken, net als de Fastenwaehe met karnaval. Ik wens je een inspirerend en gelukkig 2015. Aalydia Koning Spier.

    1. Heej Vrouwke!Ja, je wordt er zo’n beetje mee dood gegooid. Maar de ene is nog droger/taaier/slechter te kanen dan de andere. Dus daarom maak ik ‘m maar zelf. Al heb je in Parijs vast wel hele gooie patissiers, en die doen het natuurlijk beter. :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven