Recept van de week: Maakouda

vr 30 januari 2015

maakouda2_31
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Met zekere regelmaat wisselen mijn vriendin Mme Mahmoud en ik recepten uit. En vaak zijn we het hartgrondig oneens over bepaalde bereidingswijzen en ingrediënten. Zo zweert zij bij hele bossen koriander en mijd ik het goedje als de pest omdat ik vind dat alles erdoor naar wc-reiniger gaat smaken. Ik daarentegen, gooi graag ergens een klodder sambal doorheen terwijl zij al rood aanloopt bij een snufje tamme witte peper. Uitgewisselde recepten komen dan ook zelden ongeschonden uit de strijd, maar dat maakt het juist leuk. Ik roep al jaren (ook in mijn kookboeken) dat je een recept moet zien als een basis waarop je eindeloos kunt variëren, naar eigen inzicht, naar de waan van de dag, of gewoon omdat sommige huisgenoten het nu eenmaal net even anders lekkerder vinden. Zo kunnen onderstaande maakouda/aardappelkroketjes uit de Maghreb -al naar gelang het land- op tientallen manieren gemaakt worden. Onder meer met tonijn, gehakt of kaas. ’t Is een populair hapje voor tijdens de Ramadan (jawel, ná zonsondergang mag je wèl eten), maar ik vind het -met name in de basisuitvoering- gewoon een lekker bijgerechtje bij vlees of vis, of een salade. Dus ik zou zeggen: zie maar, en maak er wat moois van.

Ingrediënten:
500 gram aardappelen
1 of 2 eieren
1 kleine ui
2 tenen knoflook
½ bosje peterselie
1 volle theelepel gemalen komijn
1 theelepel sambal
1 theelepel curcuma (= geelwortel/koenjit)
1 theelepel harissa (facultatief)
zout
bloem
plantaardige olie om te bakken

Bereiding:
Schil en kook de aardappelen tot ze zo goed als gaar zijn, maar niet helemaal. Giet ze af en zet ze nog heel even terug op het gas om het restwater te laten verdampen. Laat ze afkoelen en stamp er een puree van.
Pel de knoflooktenen, pel en snipper de ui, hak de peterselie fijn en doe ze (knoflooktenen uitknijpen), samen met de overige kruiden, wat zout en de sambal (begin voorzichtig met een halve theelepel!) bij de puree en meng alles door elkaar. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en/of sambal toe.
Meng een losgeklopt ei door de puree. Blijft die te droog, dan een tweede ei toevoegen (desnoods een derde, als de eitjes erg klein zijn).
Vorm ballen van de puree (formaat bescheiden gehaktbal) en plat ze af. Wentel ze door de bloem, klop het teveel eraf en leg ze klaar op keukenpapier.
Verhit een flinke scheut olie in een ruime koekenpan (goed heet laten worden) en bak de maakouda aan twee kanten goudbruin. Af en toe de olie verversen als er teveel bloem in achterblijft. Overigens bak ik de mijne in de wok, tot ontsteltenis van Mme Mahmoud, die liever een friteuse gebruikt, dus kies vooral het gereedschap dat je het beste bevalt of dat toevallig voorhanden is.
Laat de maakouda uitlekken op keukenpapier.
Kan warm en koud worden gegeten en een glaasje rode wijn is er heerlijk bij.

11 gedachten over “Recept van de week: Maakouda”

   1. Bedankt voor de tip.
    Zou ik i.p.v. Harissa bijv. hot pepper sauce kunnen gebruiken, heb ik nl in huis.
    Is het bij jou ook winter, hier is het begonnen en het gat komende week flink vriezen. Verleden jaar lagen we in februari nog in de zon, het kan verkeren, zei eens iemand.
    Lekker met een boek bij het vlammend vuur, helemaal senang.
    Jacqui.

   2. Ja, kan. Maar als je er al sambal door doet, kan het wel een beetje erg pittig worden, dus niet alles tegelijk erdoor gooien Jacqui. En ja, hier is het ook flink koud, maar met een goed boek bij de haard is het best agréable.

 1. Hoe heten die Joodse aardappelkoekjes toch?
  Iets met een blijvend brandend olielampje ……

  Een geweldig en smakelijk recept geef je ons weer.
  Ik heb nog geen mislukte variant geproefd.
  Toch maak ik het recept al langer en telkens net iets anders.

  Smakelijke groet,

 2. Harissa heeft toch echt wel de onmiskenbare maroc smaak. sambal is niet hetzelfde! Vergelijk het met het verschil tussen rode peper en witte peper.n Over koriander, jij vindt dat het naar wc reiniger gaat smaken als je kopriander toe gaat voegen? Drink je dat dan wel eens ? ;-)

  1. Ik weet het Nola, maar niet iedereen kan het zomaar overal kopen, vandaar dat ik er facultatief bij heb gezet. Overigens zou ik zeggen: Maghreb-smaak, het is niet exclusief Marokkaans en wordt in alle landen van de Maghreb gebruikt, al kan de samenstelling hier en daar enigszins verschillen. En ja, ik vind een gerecht naar wc-eend smaken als ik een mond en een neus vol koriander heb. Je neus bepaalt namelijk mede wat je proeft, dus als je weet hoe wc-eend ruikt, weet je ook wel zo’n beetje hoe het smaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven