Recept van de week: Tarte au citron meringuée

vr 10 april 2015

Clipboard01 tarte
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Al twee dagen zon. Het moet niet gekker worden in de Zuid-Franse subtropen! Het was een zware, natte winter en ook de lente begon nou niet bepaald vrolijk, terwijl Pasen totaal verregende. Dan word je extra chagrijnig als Hollandse journaals en kranten voortdurend melden dat het fraai, prachtig en zelfs schitterend zomerweer wordt daar in het hoge noorden.
Maar het komt goed, we halen het in. Is het niet in de tuin, dan is het wel op het bord. Want toen ik vanmiddag een punt kersverse citroentaart op de keukentafel deponeerde scheen daar zomaar ineens de zon doorheen. Werd het toch nog smullen in de tuin. Vanzelfsprekend met een zonnig glaasje limoncello erbij.

Ingrediënten:

1 rol sablée (zandtaartdeeg, uit het koelvak)

Voor de citroencrème:
2 citroenen
4 eieren
120 gram suiker
70 gram boter

Voor de meringue:
2 eiwitten
100 gram suiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Was de citroenen en rasp de gele schil eraf met een fijne rasp, zorg dat er geen wit meekomt. Snij de overgebleven citroen doormidden en pers de helften uit.
Rol de lap deeg uit en bekleed er een ruime bakvorm mee (papier eronder laten zitten!), snij/knip overhangende randjes weg.
Laat de taartbodem een kwartiertje in het midden van de voorverwarmde oven bakken. Haal ‘m eruit.
Maar intussen de citroencrème door in een ruime kom de 4 eieren met de 120 gram suiker los te kloppen met de mixer.
Doe de in stukjes gesneden boter in een pannetje, laat op laag vuur smelten (niet laten koken) en doe er de citroenrasp en het citroensap bij. Roer er de geklopte eieren doorheen en breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur pruttelen en laat de crème indikken tot een stevige massa; dat zal zo’n 3 minuten duren.
Verdeel de dikke crème over de taartbodem, laat afkoelen tot lauwwarm en zet weg in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven.
Maak de meringue door in een kom de twee eiwitten en de helft van de suiker stijf te kloppen. Als de boel lekker stevig is, de rest van de suiker er doorheen kloppen. Zet weg tot de citroentaart flink is afgekoeld.
Haal de taart uit de koelkast en verdeel het meringemengsel er overheen. Dat kan door er met een spatel een gelijkmatige laag over uit te smeren. Maar je kunt er ook een spuitzak voor gebruiken. Met een plastic zak waarvan een hoekje is afgeknipt kom je trouwens ook een heel eind.
Zet de versierde taart even onder de hete grill totdat de meringue mooi goudbruin kleurt. Snij er punten van en deel ruimhartig uit.
Lekker met een glaasje zoete witte wijn, of limoncello.

7 gedachten over “Recept van de week: Tarte au citron meringuée”

  1. Die is heerlijk! Ik moet deze taart wel vaak maken, omdat ik niet weet hoe ik anders van mijn eieren afkom, echt bijzonder smakelijk en ziet er inderdaad geweldig spectaculair “net echt” uit, volgens de eters. Verkopen ze kant en klaar zandtaartdeeg in NL? Dat is toch niet te geloven!

  2. Dit weekend ga ik er 4 maken, wel kleintjes hoor!. Ik koop deze tartteletjes altijd op de terugweg bij de bakker waar ik brood en croissanten haal voor onderweg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven