Recept van de week: Champignons de bois met tagliatelle

vr 6 november 2015

Schermafbeelding 2015-11-06 om 17.29.35
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Als je tegen een Provençaal zegt dat je van champignons houdt, zal hij (of zij) meteen vragen wat je precies bedoelt, zeker als de persoon in kwestie zelf een lekkerbek is, en dat zijn ze hier bijna allemaal. Met “Nou, gewoon, paddenstoelen” kom je niet weg. Paddenstoelen zijn hier nooit gewoon. Ja, een bakje ‘champignons de Paris’, zoals ze overal (ook in NL) in de supermarkten worden verkocht, dié zijn gewoon. Maar hier in de Provence moet je toch iets specifieker zijn. En voor je het weet heb je een les in soorten en bereidingswijzen voor je kiezen. Cèpes, girolles, trompettes de la mort; alles passeert de revue. Waarbij de gekuste vingertoppen als graadmeter voor de lekkerte fungeren. Er is maar één champignongeheim dat de rechtgeaarde paddenstoelenliefhebber niét met je deelt: zijn vindplaatsjes. Diepgeheime plekjes ergens in het binnenste van de bossen die als een kostbaar gekoesterde familieschat van generatie op generatie worden overgeleverd. Niet voor niks worden er elk jaar weer argeloze paddenstoelenzoekers door onoplettend en ongeïnteresseerd jagersvolk op een schot hagel getrakteerd. Maar wie wel heelhuids met een mandje champignons de bois terugkeert in de huiselijke kring wordt als een ware held binnengehaald. Het smulfestijn kan beginnen.
O ja, niet zomaar zelf links en rechts wat mooi ogende paddenstoelen gaan plukken hè. Elk jaar weer raken er honderden mensen vergiftigd doordat ze geen idee hebben van wat ze in hun mandje en in hun mond stoppen. Bij ons op het dorp kun je je oogst door de apotheker laten keuren, maar dat is lang niet overal meer gebruikelijk. Geen verstand van paddenstoelen? Niet plukken! Gewoon die mooie boswandeling maken en de champignons bij de marché, de super of bij de groentejuwelier halen. Misschien iets minder romantisch, maar wel zo veilig.

Ingrediënten:
300 gram tagliatelle
600 gram bospaddenstoelen (cèpes, girolles, trompettes de la mort) of gewoon een bakje champignons de Paris
1 grote ui
3 tenen knoflook
½ bosje peterselie
½ vleesbouillontablet
witte wijn
olijfolie
1 citroen
peper uit de molen

Bereiding:
Haal de voetjes van de champignons, doe de paddenstoelen in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Hak ze in grove stukken.
Pel de uit en snij ‘m in grove snippers.
Pel de knoflooktenen en snij ze in stukjes.
Hak de peterselie fijn.
Breng een ruime pan met water en een flinke scheut olijfolie aan de kook en doe de tagliatelle erbij als het water kookt.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een grote koekenpan en laat de ui erin aanbakken. Draai het vuur laag. Als de ui glazig begint te worden, de knoflook erbij doen.
Voeg de champignons toe en laat ze even op hoog vuur meebakken.
Giet er een scheutje witte wijn bij en verkruimel de halve bouillontablet erover, geef een paar draaien aan de pepermolen, doe de peterselie erbij maar hou wat apart voor de garnering. Schep alles nog een keertje door elkaar.
Giet de tagliatelle af al die beetgaar is (niet afspoelen!) en laat even uitlekken in een vergiet.
Verdeel de tagliatelle over de borden, verdeel de paddenstoelen er overheen, schenk een beetje van het kookvocht mee. Strooi er nog wat peterselie over.
Geef er een partje citroen bij, plus wat stokbrood om te soppen, en natuurlijk een mooi glas rood.

3 gedachten over “Recept van de week: Champignons de bois met tagliatelle”

 1. Nanny Nooitgedagt

  Hallo Renee,

  Ik wilde je even zeggen dat we genieten van je recepten. Vandaag de tagliatelle en vorige week de spruitjes. Ik ben geen super kokkin, maar mijn geliefde was zeer tevreden En ik ook en daar gaat het toch in principe om?!

  Ga vooral door, wij volgen wel!

  Vriendelijke groet uit Taradeau, Nanny Nooitgedagt-Marquenie. ?

  Verstuurd vanaf mijn iPad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven