Recept van de week: Gâteau au chocolat

vr 12 februari 2016

Schermafbeelding 2016-02-12 om 09.53.37
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Over Sint Valentijn, wiens naamdag het zondag is, doen meer legenden de ronde dan er blaadjes aan een bos bloemen zitten. Ik pluk er daarom maar gewoon wat aardige anekdotes uit. Deze bijvoorbeeld: Valentijnsdag werd in het jaar 496 ingesteld door Paus Gelasius, om weerwerk te bieden aan ‘Lupercalia’, een heidens Romeins vruchtbaarheidsfeest dat op 15 februari werd gevierd.
Valentijn zou volgens de ene legende priester in Rome zijn geweest, in een andere versie bisschop van Terni (Umbrië). Maar volgens de overlevering zou het best om een en dezelfde persoon kunnen gaan.
Hij zou, tegen het uitdrukkelijke bevel van keizer Claudius II in, heidense Romeinse soldaten en hun christelijke liefjes in de echt hebben verbonden zodat de tortelduifjes legaal samen door het leven konden gaan. Een doodzonde blijkbaar, want Valentijn werd ervoor ter dood veroordeeld.
De cipier die hem bewaakte, had een blind dochtertje. Op weg naar het schavot stopte Valentijn haar een briefje toe. Toen ze het op de tast opende, viel er een bloem uit (op 14 februari wordt liefde daarom bevestigd met bloemen) en als door een wonder kon het blinde meisje zien en de tekst nog lezen ook: “Van je Valentijn”, stond er op het briefje. En zie, de Valentijnskaart was geboren. Maar de executie ging wel gewoon door. Dat was op 14 februari.
Nu alleen nog een verklaring voor de wijn en de chocolade die hier in Frankrijk bij de Valentijnsviering hoort.
Voor de wijn zijn we er wel uit met dit gezegde: “Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft zoete wijn.” Laten we hopen dat er zondag zon is, want thans hoost het.
Maar die chocola? Ik hou het er maar op dat die uitstekend past bij een glaasje zoete witte wijn. Of nog lekkerder, champagne. Liefde moet je vieren tenslotte.

Ingrediënten:
2 eieren
100 gram kwark
75 gram pure chocolade (minstens 60%)
3 cl olijfolie
120 gram bloem
90 gram fijne suiker
½ zakje levure chimique (bakpoeder)
75 gram geraspte kokos
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breek de chocolade en laat de stukjes ‘au bain marie’ of in de magnetron smelten (niet laten koken!).
Breek de eieren in een ruime kom en mix ze met de suiker. Voeg de kwark toe en mix die erdoor. Doe er de olijfolie en de gesmolten chocolade bij en mix weer alles door elkaar. Mix er de bloem en het bakpoeder doorheen. Meng er tot slot de geraspte kokos door, maar hou een volle eetlepel apart.
Doe het mengsel over in een ingevette (of met bakpapier beklede) springvorm en verdeel het gelijkmatig.
Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in 15-20 minuten. Controleer of de taart gaar door er een prikker in te steken; die moet er schoon weer uitkomen. Anders nog een paar minuten extra in de oven laten staan.
Laat de taart even afkoelen, haal hem uit de springvorm en bestrooi ‘m met de achtergehouden kokos.

4 gedachten over “Recept van de week: Gâteau au chocolat”

  1. Jan-Simon Minkema

    Dank je wel Renée, leuk recept maar ik vooral erg genoten van het verhaal. Ik kende dit niet. Kijk nu toch anders naar Valentijn. Dank dus, en Fijne Valentijns dag. Jan-Simon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven