Recept van de week: Tarte des Vendanges

vr 2 september 2016

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2016-09-02 om 17.22.36

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het was druk bij de ‘cave’ vanmorgen. Normaal zie je er geen hond, behalve dan de adorabele puppy van het meisje van de kassa. Als je geluk hebt dan, het beestje nestelt zich graag onzichtbaar tussen haar rug en die van haar bureaustoel. Een maand of wat geleden was ie er ineens niet, ze had hem thuisgelaten, er moest gebotteld worden. De laatste restjes uit de kelders werden opgeruimd om plaats te maken voor de nieuwe oogst. Dat was te merken. Voor de deur van de ‘cave cooperative’ stond een enorme truck, formaat verlengde oplegger met aanhanger, waarvan de zijkant was neergeklapt en waarbinnen zich een minibottelarij bevond. Compleet met lopende band, kurkenplugger en etiketteermachine. De flessen kletterden vrolijk langs en werden door niet minder vrolijke bottelaars(ters) behendig in kartonnen dozen verpakt. Nog nooit eerder gezien, een ambulante bottelarij, maar het blijkt een opkomend fenomeen waarvan steeds meer wijnboeren gebruik maken om de kosten te drukken.
En vandaag was dus de ‘vendange’ begonnen, de nieuwe oogst. De schoongemaakte ‘cuves’ (opslagtanks) van de cave waren er klaar voor.
De wijnboeren uit de omgeving brengen hun druiven naar de ‘cave’, waar ze hun oogst in de gemeenschappelijke druivenkelder storten en waar dan weer een heel acceptabele ‘vin de pays’ van wordt gebrouwen. De trekkers met aanhangers reden af en aan, de druiven zagen er mooi en mollig uit en smaakten voortreffelijk. Ja, natuurlijk trok ik hier en daar een druifje van een tros; je moet toch weten hoe je wijn van het volgend seizoen gaat smaken. Niks te klagen, leek me.
“Prenne!” riep de druivenboer lachend vanaf zijn trekker, “neem maar, het is een goeie oogst.” Ik nam graag een trosje in ontvangst en bedankte net zo vrolijk.
De echtgenoot en ik gingen een glaasje drinken op het terras van de dorpskroeg om het mooie oogstjaar vieren. Een tafeltje verderop zat een groepje Engelstalige toeristen aan de koffie. Toen er weer een trekker met ruim gevulde aanhanger langs denderde op weg naar de cave werd er onder verbaasde ‘ah’s’ en ‘oh’s’ uitbundig geklapt. Hadden ze toch maar mooi de druivenoogst meegemaakt. Het leek wel een geslaagde crashlanding na een turbulente budgetvlucht.
En zo werd het een fraaie Zuid-Franse ochtend. En kreeg ik maar weer eens herbevestigd waarom ik hier woon. La vie est belle en Provence.

Ingrediënten:
1 rol pâte sablée (zandtaartdeeg)
750 gram druiven (zeg maar, een grote tros)
2 eieren
20 cl crème fraîche
50 gram sucre de canne (rietsuiker o.i.d.)
1 zakje vanillesuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het bladerdeeg uit en verdeel het (met het bakpapier eronder) over een taartvorm. Snij/knip de overhangende randen weg. Prik het deeg over de hele bodem in met een vork en laat de vorm in het midden van de voorverwarmde oven 10 minuten voorbakken.
Was en ontsteel intussen de druiven, laat ze uitlekken in een vergiet en dep ze eventueel droog met keukenpapier.
Breek de eieren in een kom en klop ze los, klop er de suiker, de vanillesuiker en de crème fraîche doorheen.
Haal de voorgebakken taartvorm uit de oven (oven niet uitzetten!), verdeel de druiven over de bodem en giet er het eiermengsel overheen.
Stop de taart weer in de oven en laat hem in zo’n 35 minuten gaar worden.
Daarna laten afkoelen tot lauwwarm en serveren met een koud glaasje zoete witte.

5 gedachten over “Recept van de week: Tarte des Vendanges”

  1. Merci Renee , voor je vertelkunst, en ik zat me net af te vragen of er niet ergens een lekker recept is om mijn overvloed aan druiven te verwerken. Jammer niet genoeg voor huiswijn. Liefs Mary

  2. Zandtaartrol of bladerdeeg of lekker met allebei? Zie je ingrediënten en bereiding.
    Ik ga het proberen met griekse yoghurt ipv crème fraîche.
    Ja het leven is mooi in de Provence, maar te droog helaas.
    Veel dank, Renée, voor dit recept en gezellige verhaal.
    Hil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven