Recept van de week: Olijfoliebrood

vr 16 december 2016

92572498_o
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik ben kerstmoe. We hebben nog een ruime week te gaan, maar ik ben nu al bekaf van alle onzin die er naarmate de feestelijkheden naderen, in steeds hysterischer hoeveelheid over je wordt uitgestort. Nog even afgezien van alle kopen-kopen-niet-kijken-reclames voor de meest uiteenlopende hebbedingen die je absoluut niet nodig hebt, kijk ik ook in totale verbijstering naar de aanzwellende gekte van ‘leuke’ kerstevenementen. Zo is er de ultieme carpool karaoke waarin sterren als Adele, Mariah Carey, Lady Gaga, Elton John, Selena Gomez, Demi Lovato, Chris Martin, Nick Jonas en de Red Hot Chili Peppers de ‘ultieme kersthit’ kraaien. En kun je vandaag in Rotterdam op het Stadhuisplein in het centrum van de stad voor sjaak gaan lopen in een poging het wereldrecord ‘foute kersttrui’ te verbeteren. Na betaling van € 7,50 (ook dat nog) mag je in je trui met kitscherige kerstman- of rendierenpatroon proberen met minimaal 3473 eendere sukkels het record te verbreken. Er is foute kerstmuziek, er zijn foute kerstsnacks en iedereen mag met de trui op de foto met de koning der foute kersttruien: de Kerstman. De animo is enorm, aldus de organisatie. Ook m’n geboortestad moet ik dus maar eens ernstig gaan heroverwegen.
home-hero_1024x1024Intussen is de hipster-kerststal (zie foto, kost maar $ 130) een ‘big hit’ op internet aan het worden: met 100% organische koe, een schaap in kersthesje, een herder die via whatsapp ‘de blijde boodschap’ verkondigt, wijzen uit het Oosten op een segway met een pak van amazon onder de arm en Jozef die een selfie maakt van coole Maria met (o ja!) dat kind.
Kerst, tuurlijk!
En dan denk ik, doe mij maar gewoon zo’n ouderwetse crèche met een paar santons erin. Dat mag van de overheid zelfs weer in openbare ruimtes, da’s via een hoogst moderne rechtszaak besloten. We hebben er op het gemeentehuis dan ook gewoon eentje staan. En als het zo ver is wip ik straks om middernacht wel even het lokale kerkje binnen voor een snufje nachtmis. Weten we weer even waar het ook al weer ècht over ging, dat feestje. Beetje ‘down to earth’ misschien en on-hip ouderwetsch, maar ach, wat (her)bezinning kan vast geen kwaad. En na die nachtmis delen we met z’n allen een toetje. Nou ja, 13 toetjes eigenlijk. Die gaan nergens over; noten, citrusfruit, geconfijte vruchtjes, rozijnen, dadels, noga. En de ‘pompe à l’huile’, een moppig brood op basis van olijfolie dat het verbindend element vormt. Nee, ’t gaat nergens over culinair gezien, maar die ‘treize desserts’ staan symbool voor Jezus en zijn 12 discipelen, dat brood voor verbroedering. En dat gaat wèl ergens over. Bovendien, van dat gekneed in zo’n deegklomp gaat een hele vreedzame werking uit.
Ik heb het recept vast al eens eerder gegeven, maar voor wie het gemist heeft, hierbij nogmaals. Kneden zij met u.

Ingrediënten:
500 gram bloem
25 gram verse bakkersgist
75 gram suiker
10 gram zout
150 cc olijfolie
1 citroen
1 sinaasappel
1 afgestreken eetlepel herbes de Provence

1 glas lauw water (30 ml)

Bereiding:
Boen de citroen en de sinaasappel schoon en rasp de schil van beide af.
Kneed een deeg met 200 gram bloem, de gist en het glas lauw water. Laat drie kwartier op een koele plaats (niet in de koelkast) rijzen.
Voeg dan de olijfolie en de rest van de bloem toe. Doe er de ‘herbes de Provence’ bij, plus de citroen- en sinaasappelrasp.
Meng alles voorzichtig door elkaar en laat het deeg drie uur rusten.
Vet een bakplaat in, vorm de deegklomp tot een rond brood van circa 30 cm in dikte en laat het nog een uur op het blik op kamertemperatuur doorrijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak het brood vervolgens een kwartier lang, of iets langer, tot het goed gaar is en begint te bruinen. Controleer of het deeg gaar is door een pin/prikker in het brood te steken (er mag niets aan blijven kleven als je ‘m eruit trekt). Haal het gare brood uit de oven en besprenkel het rijkelijk met olijfolie. Meteen warm opdienen, niet snijden maar er stukken vanaf scheuren. En er een glaasje rosé bij intappen, dat past overal bij.

9 gedachten over “Recept van de week: Olijfoliebrood”

  1. Dank voor het recept en je beschouwingen. Ben het (zoals vaak) helemaal met je eens. Wat een vreselijke idioterie wordt er van gemaakt. Manlief en ik hebben vaak het gevoel dat we op een verkeerde planeet zijn beland.

  2. Goedemorgen Renée,
    Uit het hart gegrepen, wat moeten we niet allemaal met Kerst, een mens kan er moe van worden?en dan zijn we nog niet eens aan de Kerstdagen begonnen!
    Lekker relaxen & doen waar we zin in hebben, samen met man, kinderen en moeder, dat is een heerlijke en onbetaalbare luxe waar ik van geniet.
    Fijne Kerst,
    Liefs Wilma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven