Recept van de week: Gateau au pastis

vr 31 maart 2017

Categorieën: ,

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nee, natuurlijk maakt één stralende dag nog geen lente, en morgen gaat het gewoon weer regenen volgens de météo, maar vandaag vond ik het toch nodig om de pastisvoorraad te controleren; dé zonnedrank bij uitstek. Dat viel mee. Een hele onaangebroken bouteille, plus een bodempje in een dicht gekleefde fles die slechts onder de hete kraan z’n weerstand opgaf en zich met tegenzin liet openschroeven. Ik schonk de inhoud in een glaasje, er surften een paar perfect geconserveerde wespen uit de vorige zomer mee; ik ken smakelijker cocktails. En die zijn er zat, ik zal nog weleens een lijstje optikken. Plus de bijnamen die ‘le pastis’ hier in het zuiden heeft. Bij ons op het dorp bestel je gewoon een Ricard, maar je kunt bijvoorbeeld ook vragen om een jaune, een fenouil, pommade, flan, of een flambi als je er heel weinig water bij wilt. Is het alcoholpercentage in je glaasje hoog, dan praat je over un gras (vet), en is het héél erg hoog dan heb je het over een yaourt (yoghurt). Een momie of mominette is een heel klein glaasje, en een Gainsbourg is een dubbele dosis, al kun je in dat geval ook vragen om een 102: Frankrijks beroemdste artistiek fenomeen & zuipschuit Serge Gainsbourg dronk namelijk graag een dubbele dosis van z’n favoriete merk Pastis 51.
Ik zie pastis vooral als aperitiefdrankje, maar er zijn meer toepassingen. Last van je maag? Klein dopje pure pastis en ’t is over. Hoofdpijn, griep, slechte adem? Glaasje pastis! En ook in de keuken kun je er heerlijk mee uit de voeten. Om te flamberen, voor in de bouillabaisse, of in een supersimpel taartje bijvoorbeeld.

Ingrediënten:
1 bakje dikke yoghurt (125 gram)
3 eieren
375 gram bloem
250 gram suiker
6 cl milde olijfolie
1 zakje levure chimique (bakpoeder)
1 zakje vanillesuiker
1 borrelglaasje pastis

Bereiding:
Verhit de oven voor op 180 graden.
Breek de eieren boven een ruime kom en roer ze los. Meng er alle overige ingrediënten doorheen, en voeg op het laatst het glaasje pastis toe.
Giet alles in een beboterde bakvorm en laat de taart in het midden van de voorverwarmde oven in een minuutje of 20 goudbruin en gaar worden.
Lekker bij de koffie, en als dessert met bijvoorbeeld een kwakje confiture naar keuze ernaast.

6 gedachten over “Recept van de week: Gateau au pastis”

  1. Geen Pastis in huis maar met een glaasje Armagnac is ook erg lekker hoor Renée en een beetje prunes d’Ente jam er bij of enkele prunes à l’armagnac moet er ook lekker zijn . En het is heel wat als ik bak :)

    1. O, maar daar heb je helemaal gelijk in Mary, heerlijk! En wat dacht je van een pittige marc de Provence, met erin geweekte rozijnen en een lekkere vijgenjam erbij? Maar ja, dan is het geen pastistaart meer hè… ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven